play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Varaždin priprema povoljnu prodaju građevinskih zemljišta mladim obiteljima

Grad Varaždin otvorio je javno savjetovanje o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu. O tome su javnost izvijestili na konferenciji za novinare Neven Bosilj, gradonačelnik i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina. Grad Varaždin je već obavio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju čija se vrijednost procjenjuje na  oko  14 – 15 tisuća eura. Gradonačelnik  Neven Bosilj je objasnio predloženi model povoljnije prodaje tih parcela: Kriteriji za prodaju tih zemljišta su isti kao i za popust. To znači da podnositelj zahtjeva koji u trenutku podnošenja nije stariji od 40 godina, te koji kao i njegov bračni ili izvanbračni drug nemaju stambeni prostor ostvaruju popust od 30 posto. Nakon toga slijedi popust za svako dijete, za prvo dijete 15 posto a za svako slijedeće još 5 posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih 10 posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Na taj način, oni koji će biti na vrhu liste će imati 60 – 80 posto popusta što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti zemljišta. – rekao je gradonačelnik Bosilj naglasivši da Grad Varaždin ne želi prodavati zemljišta na javnim dražbama jer se javljaju prekupci. Ciljano želimo omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe na ovakav način zemljišta” zaključio je gradonačelnik objasnivši da je to tek početak takvog modela prodaje koji, ako se u savjetovanju pokaže prihvatljivim, bude nastavljen i na drugim lokacijama poput Sajmišne ulice.

Da je potražnja za stanovima ili građevinskim zemljištima u Varaždinu enormna svjedoči i podatak da je do sada već podneseno oko 850 zahtjeva za POS-stanove u prvoj novoj zgradi u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki opisao je uvjete mlađih generacija građana koji uz niska primanja i visoke cijene stanova teško dolaze do rješavanja stambenog pitanja: To je katastrofalna situacija u kojoj mi kao lokalna samouprava moramo intervenirati i uključiti se u proces rješavanja stambenog pitanja mladih. Grad Varaždin i ja osobno, aktivno smo se uključili, te smo proveli  sveobuhvatnu anketu o tome koji su to modeli priuštivog stanovanja prihvatljivi našim mlađim sugrađanima. – napomenuo je Lukavečki pobrojivši mjere koje su do sada već dale rezultata u rješavanju stambenog pitanja što je preduvjet osamostaljenja mladih obitelji. Naglasio je da se i država mora snažnije uključiti u rješavanje tih problema: Teret bi trebala preuzeti država i mi očekujemo da se nova vlada snažnije uključi, da se vidi jasan smjer u kojem država želi ići u tom pogledu. Neophodno je uspostaviti jasnu suradnju između države i lokalne samouprave u pogledu rješavanja stambenog pitanja.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća objasnili su da se takvim modelom nastoji spriječiti preprodaja zemljišta te su pozvali  sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje prijedloge kako bi trebao izgledati konačni dokument o modelu povoljne prodaje građevinskog zemljišta u Varaždinu.

 

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole Varaždin pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

    Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se danas predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki […]

  today03/05/2024 20 5 2

  0%