play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

FOTO: Predsjednik Milanović primio učenike koji su sudjelovali i osvojili nagrade na Europskom RoboCup Junior natjecanju

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je jučer, 18. lipnja u Uredu predsjednika Republike učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na ovogodišnjem Europskom RoboCup Junior natjecanju iz robotike održanom od 13. do 16. lipnja u njemačkom Hannoveru. Mladi hrvatski robotičari ostvarili su sjajne rezultate: osvojili su četiri prva mjesta, jedno drugo mjesto i četiri treća mjesta, dakle, ukupno devet medalja, te su dobili još tri posebne nagrade i to za najbolji plakat, najbolje tehničko i specijalno rješenje.

Predsjednik Republike čestitao je svim sudionicima natjecanja, a posebno dobitnicima nagrada koji su mu potom i predstavili nagrađene radove, a zlatnom medaljom nagrađeni roboti-nogometaši i „zaigrali“ su nogomet u Uredu Predsjednika. Dva robota-nogometaša opremljena su kamerama i senzorima kako bi mogli pratiti loptu, na njihovom razvoju radilo se dvije godine i u cijelosti su hrvatski dizajn, pohvalili su se njihovi kreatori.

Osim o postignutim rezultatima i uspjesima nagrađenih učenika, na sastanku su mentori, predvođeni Željkom Posavcem, informirali predsjednika Milanovića o samom natjecanju. Kazali su kako je ovogodišnje izdanje natjecanja u robotici peto po redu te da je sudjelovalo više od 400 natjecatelja koji su bili organizirani u 140 timova iz 21 zemlje Europe. Hrvatsku su na europskom natjecanju predstavljali mladi robotičari iz cijele Hrvatske: Bola, Otočca, Karlovca, Koprivnice, Varaždina i Zagreba. Govoreći o natjecanju, istaknuli su kako im ono omogućuje da svake godine proširuju i produbljuju znanje o trendovima i razvoju robotike. Međutim, istovremeno su naveli kako im nedostaje financijskih sredstava za izradu velikih robota, stoga izrađuju samo manje.

RoboCup Junior projektno je usmjeren edukacijski program namijenjen učenicima do 19 godina starosti koji u radioničkom okruženju proširuju svoja znanja dok se istovremeno potiče znatiželja i smanjuje zazor od tehnologije. Također, težište aktivnosti je na skupnom rješavanju problema pri čemu se koriste različita umijeća i znanja. U osnovi samog natjecanja su tri izazova i to su spašavanje, nogomet i ples na pozornici. Prilikom faze „spašavanja“ robot rješava probleme i svladava prepreke u okviru scenarija zamišljene katastrofe. U „nogometu“ autonomni roboti natječu se imitirajući igru nogometa, dok u nastupu „na sceni“ roboti u kostimima plešu ili se na drugi način nalaze u interakciji s ljudima.

Na sastanku su, osim mentora Posavca, bili mentori i mentorice učenika Nina Ređep, Ivica Kolarić, Ivan Kolarić, Jelka Hrnjić, Marko Pongrac, Marija Bencun, Boris Tonc, Maja Treščec, Ana Cvitanić, Lucija Špacal, Ana Obradović i Željko Stanković Šprajc, natjecateljice i natjecatelji Juraj Kolarić, Karla Klepež, Jelena Grozdanić, Ivan Perko, Marin Majdandžić, David Pongrac, Luka Kolarić, Marin Rođak, Dorian Panić, Bruno Maretić, Nino Petek, Jan Ridžak, Sven Ridžak, Vinka Frištek, Barbara Prutki, Patricija Radiković, Leon Rođak, Petar Kukec, Filip Melnjak, Jan Vašak, Franko Prikratki, David Županić, Jurica Ceglec, Gregor Klarić, Marija Oštrkapa, Ivan Kišćek, Ena Ređep, Tia Sudec, Zara Jakšić, Eva Jakšić, Celina Marčić, Miriam Cvitanić, Maksim Stanković Šprajc, Oskar Stanković Šprajc, Leon Tonc, Matija Novak, Andrija Novak, Nikola Novak, Gabrijel Kraljić, Nikša Vaupotić te njihovi roditelji.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Lovci iz Općine Maruševec proslavili blagdan svog zaštitnika

  Članovi Lovačkog društva Fazan iz Maruševca proslavili su prošlog tjedna blagdan svetog Huberta. Lovci ga štuju kao svojeg zaštitnika zbog legende prema kojoj je Hubert u lovu na Veliki petak ugledao jelena kojem je među rogovima svijetlio križ i zbog toga se obratio na kršćanstvo. Biskupa Huberta koji je živio na prijelazu iz 7. u 8. stoljeće kao svojeg nebeskog zaštitnika štuju osim lovaca i šumari, strijelci, puškari, zvonari, ljevači, […]

  today09/11/2021 44

  0%