play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

FOTO: Lavići iz Dječjeg vrtića „Varaždin“ objekt Aleja sadili Varaždinsko zelje

Zdravo je jesti zelje jer od njega rastemo – složno su odgovorili Lavići iz Dječjeg vrtića „Varaždin“ objekt Aleja koji su se ove godine okušali u sadnji Varaždinskog zelja. Riječ je o aktivnosti koja se provodi u sklopu dugogodišnjeg projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije” Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi.

Varaždinska županija može se pohvaliti s 10 zaštićenih proizvoda na nacionalnoj ili EU razini, a među njima je i Varaždinsko zelje koje je Europska komisija 2017. zaštitila oznakom izvornosti na razini Europske unije. Upravo tu ljubav prema autohtonim proizvodima, tradiciju uzgoja želimo prenijeti i na naše najmlađe i uvijek nam je drago kada se djeca uključe u naše projekte. Djeca ovdje, kroz igru i zabavu uče o sadnji Varaždinskog zelja, borave na svježem zraku, a ujedno vide i kako je raditi na polju. Mislim da je to odličan način kako djeci približiti rad na zemlji, ali ih naučiti koji su to naši proizvodi, kako bi kasnije u životu kao potrošači, davali prednost upravo „domaćem“, autohtonom kvalitetnom proizvodu za kojeg se zna proces proizvodnje, izvornost, podrijetlo – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec zahvalivši se čuvarici sjemena Varaždinskog zelja ujedno i predsjednici Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Mariji Cafuk koja je i ovog puta, u suradnji s pročelnikom za poljoprivredu dr. sc. Dragutinom Vincekom organizirala ovaj događaj.

Odgojiteljica savjetnica u predškolskoj grupi „Lavići“ Tatjana Kelnerić istaknula je kako u vrtiću naglasak stavljaju na održivi razvoj i zdravu prehranu, te je ova sadnja zelja samo nadogradnja onoga što rade s djecom.
Riječ je o djeci koja dolaze iz samog centra grada i često nemaju mogućnost doći na polje, upoznati se s presadnicama, vidjeti kako se zelje sadi, kako biljke rastu na polju i mislim da je ovo bilo neprocjenjivo iskustvo za naše mališane. Mi u vrtiću puno pažnje posvećujemo zdravom načinu života, što uključuje i zdravu prehranu. Puno o njoj pričamo, imamo zdrave jelovnike koji uključuje i zelje, posebice u zimskim mjesecima jer je bogato vitaminom C, a veseli nas to da djeca zelje volje jesti – rekla je Tatjana Kelnerić.

Čuvaricu sjemena Varaždinskog zelja Mariju Cafuk posebno vesele događaji koji uključuju djecu i njihov rad na polju.
Neka djeca se prvi put susreću sa zemljom, sadnicama, a danas smo im htjeli predočiti početak proizvodnje Varaždinskog zelja, od sjemena, do sadnje presadnica i djeca su doslovno uživala, bilo ih je po cijeloj oranici. Najvažnije nam je da djeci pokažemo da glavica zelja nije narasla na policama u dućanu, već da je uzgoj zelja jedan dugotrajan proces koji uključuje puno ljubavi, ali i posvećenost radu na zemlji – zaključila je Marija Cafuk zahvalivši se odgojiteljicama i djeci koji su se ove godine uključila u sadnju Varaždinskog zelja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Blagoslovljeno novo postavljeno raspelo na tromeđu ceste Gornje Ladanje – Nova Ves – Zelendvor

  Načelnik Općine Vinica, dr. sc. Branimir Štimec, prof., nazočio je blagoslovu novog raspela na tromeđu ceste Gornje Ladanje - Nova Ves – Zelendvor. Na mjestu gdje je podignuto raspelo, bile su stare dotrajale lipe koje su se sanirale te sada raskrižje krasi raspelo sa uređenim okolišem i rasvjetom. Raspelo je blagoslovio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, uz prisustvo župnika iz Vinice, Maruševca te Petrijanca. Značajan doprinos u […]

  today17/03/2023 146

  0%