play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Energetska obnova varaždinske gradske vijećnice

Počelo je uređenje jednog od najprepoznatljivijih varaždinskih obilježja, Gradske vijećnice na središnjem gradskom trgu. U godini kada se obilježava 500 godina otkako je u njoj smješteno sjedište gradske uprave i gradonačelnika, vijećnica će biti energetski obnovljena te će zasjati u punom sjaju.

Na cijeloj zgradi bit će promijenjeni prozori, odnosno vanjska stolarija. U vijećnicu će biti instaliran novi moderan, energetski učinkovit sustav centralnog grijanja. Projektom su planirani primarni zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenja troškova za grijanje i električnu energiju. Uz to, izvest će se i zahvati neinvazivne djelomične sanacije vlage u zidovima koji su poprilično oronuli posebno u prizemlju vijećnice. Također, u tom smislu, predviđeno je i saniranje dijela podruma u kojem se planira uređenje izložbenog prostora.

Na gradskoj vijećnici već je zamijenjen crijep i obnovljeno krovište, a renoviran je glavni ulaz, portal vijećnice.

Kako ističu u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede na postojećim povijesnim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje arhitektonske, povijesne baštine. Projekti energetske obnove vraćaju dio uložene investicije kroz uštede, sigurnost i pouzdanost energetskih sustava. Radovi su bili neophodni o čemu je napravljena opsežna dokumentacija.

Tijekom izvođenja radova predviđena je stalna suradnja sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Varaždinu te angažiranje arheološkog nadzora tijekom izvođenja zemljanih radova odnosno iskopa. Rok za izvođenje spomenutih radova na energetskoj obnovi je 180 dana.

Po završetku tih radova, biti će obnovljena i osvježena fasada te povijesne zgrade koja je u funkciji vijećnice od 1523. godine.

Obnova prepoznatljivog tornja vijećnice sa satom i grbom Grada Varaždina je također prijavljena na natječaj i očekuje se sufinanciranje ministarstva kulture. Grad Varaždin je u očekivanju odgovora, odnosno rezultata natječaja koji još nisu poznati. Bez obzira na ishod natječaja, u Gradu Varaždinu ističu kako zbog kulturno-povijesnog značaja te zgrade za Varaždin, ali i cijelu Hrvatsku, cjelokupna obnova vijećnice svakako će biti na vrijeme završena kako bi u godini obilježavanja velikog jubileja zasjala u punom sjaju, bila na ponos svim stanovnicima Varaždina te jedinstvena turistička znamenitost privlačna turistima i gostima.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Najava panel rasprava u sklopu Cofa festivala

  U okviru programa Međunarodnog folklornog festivala COFA – Contemporary Folklor Adventure (10. - 15. srpanj 2022. godine, Varaždin i druge sredine u Varaždinskoj županiji), festivalske cjeline RAZGOVORI O BUDUĆNOSTI FOLKLORA / FUTURE OF FOLKLORE TALKS, održat će se dvije panel-rasprave: Dana 11. srpnja 2022. godine od 11:30 do 13:00 h održat će se panel-rasprava SUVREMENE GENERACIJE DJECE I MLADIH@FOLKLOR. Neke od tema koje će obuhvatiti ova panel-rasprava su: je li […]

  today07/07/2022 121

  0%