play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Energetska obnova varaždinske gradske vijećnice

Počelo je uređenje jednog od najprepoznatljivijih varaždinskih obilježja, Gradske vijećnice na središnjem gradskom trgu. U godini kada se obilježava 500 godina otkako je u njoj smješteno sjedište gradske uprave i gradonačelnika, vijećnica će biti energetski obnovljena te će zasjati u punom sjaju.

Na cijeloj zgradi bit će promijenjeni prozori, odnosno vanjska stolarija. U vijećnicu će biti instaliran novi moderan, energetski učinkovit sustav centralnog grijanja. Projektom su planirani primarni zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenja troškova za grijanje i električnu energiju. Uz to, izvest će se i zahvati neinvazivne djelomične sanacije vlage u zidovima koji su poprilično oronuli posebno u prizemlju vijećnice. Također, u tom smislu, predviđeno je i saniranje dijela podruma u kojem se planira uređenje izložbenog prostora.

Na gradskoj vijećnici već je zamijenjen crijep i obnovljeno krovište, a renoviran je glavni ulaz, portal vijećnice.

Kako ističu u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede na postojećim povijesnim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje arhitektonske, povijesne baštine. Projekti energetske obnove vraćaju dio uložene investicije kroz uštede, sigurnost i pouzdanost energetskih sustava. Radovi su bili neophodni o čemu je napravljena opsežna dokumentacija.

Tijekom izvođenja radova predviđena je stalna suradnja sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Varaždinu te angažiranje arheološkog nadzora tijekom izvođenja zemljanih radova odnosno iskopa. Rok za izvođenje spomenutih radova na energetskoj obnovi je 180 dana.

Po završetku tih radova, biti će obnovljena i osvježena fasada te povijesne zgrade koja je u funkciji vijećnice od 1523. godine.

Obnova prepoznatljivog tornja vijećnice sa satom i grbom Grada Varaždina je također prijavljena na natječaj i očekuje se sufinanciranje ministarstva kulture. Grad Varaždin je u očekivanju odgovora, odnosno rezultata natječaja koji još nisu poznati. Bez obzira na ishod natječaja, u Gradu Varaždinu ističu kako zbog kulturno-povijesnog značaja te zgrade za Varaždin, ali i cijelu Hrvatsku, cjelokupna obnova vijećnice svakako će biti na vrijeme završena kako bi u godini obilježavanja velikog jubileja zasjala u punom sjaju, bila na ponos svim stanovnicima Varaždina te jedinstvena turistička znamenitost privlačna turistima i gostima.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  U Varaždinu otvoren poseban punkt za procjepljivanje građana

  Danas je u jutarnjim satima u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu otvoren poseban punkt za procjepljivanje građana protiv bolesti COVID-19. To je inače prvi od punktova koje će Varaždinska županija organizirati s ciljem što bržeg, transparentnijeg i dostupnijeg procjepljivanja. Treba naglasiti kako punkt u Gospodarskoj školi nije otvorenog tipa, već na cijepljenje mogu doći samo one osobe koje su pozvane na cijepljenje. Organizaciju i tijek cijepljenja došli su vidjeti […]

  today09/04/2021 83

  0%