play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Najmlađi iz DV “Tratinčica” uživali na Susretu vrtova u Perivoju Varaždinskih Toplica

Perivoj u Varaždinskim Toplicama, u petak, 2. lipnja bio je domaćin 5. Susreta u vrtovima – Rendez-vous aux jardins, u suradnji Ministarstva kulture Francuske Republike, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Već petu godinu zaredom, Hrvatska sudjeluje u manifestaciji Susret u vrtovima – Rendez-vous aux jardins, koju francusko Ministarstvo kulture organizira od 2003. godine prvog vikenda u lipnju. Tijekom ovog vikenda, javnosti se otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji diljem Europe s ciljem poticanja građana da se još više posvete svojoj okolini, uživaju u ljepoti oblikovanih prostora i postanu svjesni povezanosti između ljudi i prirode.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu priređen je prigodan edukativan program u Lječilišnom perivoju u Varaždinskim Toplicama za djecu Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice.

Programu su prisustvovale djelatnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu, pročelnica dr.sc. Vesna Pascuttini-Juraga, konzervatorice Ivančica Peharda i Martina Matijaško, te predstavnica Ministarstva kulture i medija iz Zagreba Zrinka Stepanić Hofer. „Ove godine odabran je Perivoj u Varaždinskim Toplicama, s obzirom na to da je tema cijelog Susreta priroda, odnosno Perivoj i zvukovi. Perivoj je prepun zvukova, ptica i šumova vjetra, čuje se čak i žubor termalne vode koja izvire na samom arheološkom nalazištu” – istaknula je arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda.

Ova manifestacija također ističe važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ovakve vrste baštine, posebno među djecom i mladima. Ovogodišnja tema “Glazba u vrtu” stavlja naglasak na zvukove koji dolaze iz vrtova i parkova. „Uključena su djeca iz Dječjeg vrtića “Tratinčica” koje smo proveli po Perivoju, malo im ukazali na povijest i značaj samog Perivoja kao i arheološkog lokaliteta koji se, u prvim fazama razvoja Perivoja, zapravo nalazio kao njegov neodvojivi dio. Tijekom vremena, zbog arheoloških istraživanja i svih nalaza koji su došli, taj donji dio Perivoja je pretvoren u arheološki park što je vrlo posebno i u našim nacionalnim okvirima, ali i u nekim europskim okvirima” – zaključila je Peharda.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Muškarac pritvoren zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja

  Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, policijski službenici Policijske uprave varaždinske pretražili su u utorak, 29. kolovoza, kuću u okolici Varaždina, u vlasništvu 66-godišnjaka. Tom su prilikom pronašli jednu automatsku pušku, 10 pušaka različitih kalibara, od kojih nekoliko domaće izrade, 2 zračne puške, 4 pištolja različitih kalibara, prigušivač pucnja, više dijelova oružja, oko 3 200 komada streljiva različite vrste i kalibara, 3 trenutne tromblonske mine, jednu ručnu kumulativnu protuoklopnu bombu, […]

  today30/08/2023 34

  0%