play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Elektrostrojarska škola Varaždin domaćin 57. državnog natjecanja iz astronomije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog astronomskog društva, u sportskoj dvorani Druge gimnazije Varaždin otvoreno je 57. državno natjecanje iz astronomije. Natjecanje koje za cilj ima popularizaciju i razvijanje interesa za astronomiju traje još danas i sutra, a domaćin natjecanja je Elektrostrojarska škola Varaždin. Uz natjecatelje iz cijele Hrvatske, te njihove mentore otvorenju su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos i Vibor Jelić, predsjednik Državnog povjerenstva natjecanja iz astronomije.

 

Kako je naglasio pročelnik Huđek koji je i službeno otvorio natjecanje, Centar izvrsnosti iz astronomije jedan je od 14 centara izvrsnosti Varaždinske županije, a upravo im je ovo domaćinstvo svojevrsno priznanje.

-Domaćinstvo je očekivano, s obzirom na smještajne kapacitete koje možemo ponuditi. Ovo je jako dobra prilika da promoviramo  sve naše Centre izvrsnosti. To su natjecanja koja po broju sudionika nisu velika, ali nas itekako raduje što smo baš mi domaćini Državnog natjecanja iz astronomije. Varaždinska županija je financirala i zvjezdarnicu te imamo takve uvjete da možemo odgovoriti na želje i potrebe naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca i svih onih koje zanima astronomija – poručio je pročelnik Huđek zaželjevši svim natjecateljima puno sreće i uspjeha.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos je naglasio kako nema puno škola u Hrvatskoj koje imaju svoju zvjezdarnicu istaknuvši pritom pametnu politiku i strategiju Varaždinske županije da se glavnina novaca ulaže u obrazovanje.

-Rezultat ulaganja je sve ono što danas imamo u Elektrostrojarskoj školi, od  Centra izvrsnosti za astronomiju sa zvjezdarnicom, teleskopima i svom opremom koju trebamo imati, a upravo je  to prvi korak za stvaranje vrhunskih rezultata.

Naravno, ključan faktor osim opreme su i vrhunski nastavnici koji trebaju raditi i motivirati učenike da se bave astronomijom, a oni to za sada rade jako dobro – rekao je Igor Kos.

 

Predsjednik Državnog povjerenstva za natjecanje iz astronomije Vibor Jelić, je u svom obraćanju naznačio kako natjecanje iz astronomije ima vrlo dugu tradiciju.

– Natječu se učenici osnovnih i srednjih škola. Specifičnost natjecanja je da osim ispita znanja rade praktične radove, tako da se od malih nogu uče o znanstveno-istraživačkim metodama, principima pisanja i prezentiranja takvih radova. Bavljenje astronomijom spada u izvannastavnu aktivnost- rekao je Jelić.

Svečanost otvorenja su svojim nastupom upotpunili učenici Glazbene škole u Varaždinu.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Mladež HDZ-a Varaždinske županije pruža podrška županu Stričaku

  U Općini Gornji Kneginec, Mladež HDZ-a Varaždinske županije održala je 9. sjednicu Županijskog odbora, kojom je predsjedao predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, županijski vijećnik Tin Jurak. Članove je uvodno pozdravio domaćin, predsjednik Mladeži HDZ-a Općine Gornji Kneginec, Marko Vitez, a prisutnima su se obratili i zamjenik predsjednika Mladeži HDZ-a i predsjednik Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije Domagoj Ćorić, te član Nadzornog odbora HDZ-a Varaždinske županije Ivan Salopek. Na sjednici se raspravljalo […]

  today26/06/2023 59

  0%