play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Ekoturizam u Istri: Degustacije maslinovog ulja kao novi trend

Ekoturizam je oblik turizma koji brine o očuvanju prirode i okoliša i kao takav navodi same turiste da provode njegova načela. Takva vrsta turista ne razmišlja o tome da za uloženi novac dobije više, već mu je cilj, što manje utjecati na područje koje posjećuje, pazeći da i lokalna zajednica ima korist ili dobit od njegovog  posjeta. 

Svjesnost o održivom obliku turizma

Sve smo više osviješteni i kao građani u vlastitoj zemlji i kao turisti kada putujemo, o važnosti kako utječemo na lokalnu zajednicu i na prirodu koja nas okružuje. Pazimo na održivost, kako trošimo energiju, sortiramo otpad, ne printamo puno papira, koristimo što manje plastike. 

Turističke destinacije, zbog velikog pritiska ljetnog turizma, trude se sve više razviti različite selektivne oblike turizma pomoću kojih će zanimanje za destinaciju biti kvalitetnije raspoređeno na mjesece kroz godinu i stimulirat će dolaske gostiju zbog različitih preferencija i aktivnosti, a ne samo kupanja i sunčanja.

Zeleno i održivo, digitalizacija postaju glavni pravci svih strategija i planova.

Ekoturizam u Istri

Zadnjih desetak godina u Istri su se razvili programi posvećeni ostvarivanju održivog razvoja na lokalnoj razini, kao što su biciklističke i pješačke rute i slično.

Jedan od važnijih razvojnih pravaca su i ceste maslinovog ulja koje su bile prijelomnica otvaranju novih uljara, degustacijskih prostora, šetnji kroz maslinike, branja maslina za vrijeme berbe.

Kuća istarskog maslinovog ulja je jedan od takvih subjekata u turizmu. Ne koriste plastiku, kartonske kutije se ponovno koriste, a papir reciklira. Promoviraju se domaći proizvođači i ekološki proizvodi.

Najzastupljenija su istarska maslinova ulja, ali i ekološki med s Učke, gospodarstva koja rade prirodnu kozmetiku od masline i drugog mediteranskog bilja, domaće rakije, nakit i uporabni predmeti od maslinovog drva koje ostaje nakon rezidbe.

Kuća istarskog maslinovog ulja na jednom mjestu spaja povijest i sadašnjost istarskog maslinarstva kroz zanimljivi muzejski postav, nudi edukativne ture vođenih degustacija u kojima se može puno naučiti o vrstama maslinovih ulja, kako maslinovo ulje koristiti u prehrani, koje su pozitivne karakteristike maslinovih ulja, a što mane u mirisu i okusu.

Tu je i prodajni prostor u kojem su na jednom mjestu okupljena najpoznatija ekstra djevičanska maslinova ulja iz Istre koja se mogu i kušati, te saznati zanimljivosti o istarskim sortama maslina.

Odjel za turizam Istarske županije već 5 godina promiče eko turizam i subjekte u turizmu koji se vode održivošću te objavljuje Eko brošuru ekoloških proizvoda, lokalnih proizvođača i iznajmljivača kuća za odmor.

Ekološki turizam – kako dalje

Važnost održivog turizma bazira se i na očuvanju kulturne baštine, zanata, gastronomije i očuvanja bioraznolikosti, a Istra je jedna od takvih destinacija.

Svako sudjelovanje u takvom načinu života, pogled je prema budućnosti. Učenjem od prošlih generacija, vođeni njihovim iskustvom i razvijanjem svijesti o očuvanju okoliša u kojem živimo, okrećemo se prirodi koju ćemo prenijeti budućim naraštajima.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Proglašeni šampioni i dodijeljena zlatna priznanja najboljima na 31. međunarodnoj izložbi mladih vina u Ludbregu

    Šampioni 31. međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu su Stjepan Vučemilović iz Zadra koji je za svoj  Merlot osvojio 91 bod i Miroslav Matijašec iz Sigeca Ludbreškog s Rajnskim rizlingom koji je osvojio 88 bodova. Među 440 uzoraka, zaprimljenih iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske najvišim priznanjem „Zlatni trsek“ okitilo se ukupno 107 vina. „Srebrni trsek“ dobilo je 209 uzoraka vina, a „Brončani trsek“ 68 uzoraka vina. Ove godine dodijeljena je i posebna nagrada […]

    today27/01/2024 39

    0%