play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Dario Pocedulić iz Gornjeg Kućana – najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik u 2023. godini!

U Splitu je u srijedu, 10. travnja  u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, Jutarnjeg lista i Ministarstva poljoprivrede, u sklopu svečanog otvorenja 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, održan izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika u 2023. godini.

Najbolji mladi poljoprivrednik je Dario Pocedulić iz Gornjeg Kućana u Varaždinskoj županiji koji je nagrađen iznosom od 3.500 eura. OPG Pocedulić bavi se uzgojem heljde te proizvodi bezglutenske prehrambene i druge proizvode od te žitarice. Drugoplasirani ratar iz Zlatara Andrija Škrlec nagrađen je iznosom od 2.000 eura, a trećeplasirani ratar iz Čađavice Darijo Sajko nagrađen je iznosom od 1.000 eura. Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Ivoni Andrašić Presečan koja se bavi uzgojem povrća. Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.

 

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Dario Pocedulić uputio je finalistima i organizatorima izbora riječi zahvale.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak rekla je da današnji događaj ima snažnu poruku, posebno za sve mlade koji dvoje trebaju li se baviti poljoprivredom.

„Poljoprivredno-prehrambeni sektor jedan je od najvećih gospodarskih sektora u EU-u koji obuhvaća 10 milijuna poljoprivrednika i stvara oko 40 milijuna radnih mjesta. U Hrvatskoj djeluje 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a najviše OPG-ova registrirano je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Oko 70 posto nositelja su muškarci, no i to se polako mijenja. Ove godine na natječaj se prijavilo oko 40 mladih poljoprivrednika“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak zahvalivši mladim poljoprivrednicima na svemu što čine, što čuvaju hrvatski identitet i ostaju u ruralnim prostorima mijenjajući koncept bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. „U 27 država članica EU-a mi donosimo svoje posebnosti“, dodala je eurozastupnica Glavak, ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Kongres je otvorila rekavši da su finalisti kroz svoj predani rad postali poticaj drugima, a svojim idejama i inovacijama doprinijeli razvoju cijelog EU-a.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prenijela je pozdrave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te istaknula zadovoljstvo rezultatima hrvatskih mjera i programa što je u posljednjih osam godina rezultiralo rastom broja mladih poljoprivrednika.

„Iako je udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj viši od prosjeka EU-a, želimo podići njihov udio s 14 na 20 posto u narednom razdoblju. Investicije su najvažnija mjera za mlade poljoprivrednike, a u proteklih deset godina upravo je kroz investicije dodijeljeno 82 milijuna eura“, rekla je ministrica Vučković najavivši novi natječaj za mlade poljoprivrednike koji će, umjesto dosadašnjih 50 tisuća eura po korisniku, za svoje investicijske projekte moći ostvariti 75 tisuća eura.

Uime Jutarnjeg lista izboru je nazočio glavni urednik Goran Ogurlić. Predsjednica Organizacijskog odbora 6. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu Dijana Katica naglasila je da su mladi snažni pokretači naših ruralnih područja, dok je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo da su ruralno gospodarstvo i poljoprivreda budućnost razvoja jedne države.

Pobjednik devetog izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Dario Pocedulić predstavljat će Hrvatsku na izboru na europskoj razini koji će se krajem godine održati u Bruxellesu.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%