play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Cjelokupna imovina Grada Varaždina vidljiva je svima

U skladu proklamirane transparentnosti kao i zahtjeva Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Grad Varaždin je kompletirao registar imovine i učinio ga dostupnim na Središnjem registru državne imovine. Na web stranici Središnjeg registra državne imovine SRDI https://registarimovine.gov.hr/web/guest/javni-preglednik  u polje „OBVEZNIK“ dovoljno je upisati „Grad Varaždin“ kako bi se dobio detaljan pregled gradske imovine.

Grad Varaždin je time među prvima u Hrvatskoj u ispunio zakonsku obavezu, a što je još važnije, učinio podatke o svojem vlasništvu transparentnima i dostupnim svim zainteresiranim građanima.

I dok mnogo gradova i općina ili je tek u početnoj fazi upisivanja, Grad Varaždin je u svojoj bazi ažurirao 2584 jedinice imovine prema propisanom razmjenskom formatu čime je moguće u središnjem registru ažurirati jednu ili sve jedinice imovine.  Na portalu SRDI moguće je lako provjeriti pa gradovi poput Zagreba

Grad Varaždin je također putem Upravnog odjela za gradnji i komunalno gospodarstvo je razvio  Geografsko informacijski sustav Grada Varaždina koji je namijenjen djelatnicima gradske uprave kao krajnjim korisnicima u svrhu uvida, dohvata, analize i održavanja aktualnih podataka o prostoru i planovima uređenja prostora. Baza imovine Grada, skraćeno BIG kao sastavni dio GIS-GV sustava je web aplikacija, a uvid u prostorne podatke omogućen je i građanima putem web GIS portala  https://gis.varazdin.hr/

Nakon provedenih katastarskih izmjera svih katastarskih općina na području Grada Varaždina, te sređenog stanja u zemljišnim knjigama i katastru svi podaci u BIG-u su prekontrolirani i usklađeni sa zemljišnom knjigom. Matični podaci o imovini predstavljaju registar imovine, a svi podaci o imovini su također upisani u bazu Središnjeg registra državne imovine.

Naime, Zakon o Središnjem registru državne imovine propisuje da središnji registar predstavlja sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardiziranu i kontinuirano ažuriranu evidenciju državne imovine, a pod pojmom državne imovine se smatra i  imovina jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave.

Sređene zemljišne knjige, katastar, te ažurirani podaci u sustavima BIG, odnosno GIS-GV a sada i dostupnost putem SRDI  bitne su pretpostavke za daljnje planiranje i razvoj Grada Varaždina koji u tom segmentu uprave spada u najnaprednije u Hrvatskoj.

U svijetlu zakonskih promjena kojima se od nedavno omogućuje županijama, gradovima i općinama upravljanje državnom imovinom Grad Varaždin se pokazao spremnim i sposobnim kvalitetno obavljati taj posao. Kako je predviđeno zakonom, gradonačelnici mogu, uz prethodni zahtjev prema županiji, donijeti odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade niži ili jednak iznosu od 130.000 eura dok će o nekretninama vrijednosti do milijun eura odlučivati Gradsko vijeće.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Novi Marof na najljepši mogući način proslavio Dan planeta Zemlje

  Grad Novi Marof na najljepši mogući način proslavio je Dan planeta Zemlje. Naime, novomarofsko komunalno poduzeće Novokom od petka je bogatije za dva nova vozila čime je Grad napravio dodatan iskorak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. S obzirom da Grad Novi Marof u posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje edukaciji građana o adekvatnom zbrinjavanju biootpada, posebno zanimljiva činjenica jest što je manje vozilo namijenjeno sakupljanju upravo ove vrste otpada. […]

  today23/04/2022 133

  0%