play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

„Čarobna osmica“- projekt dobre prakse

Prošlo je godinu i pol dana otkako se krenulo sa realizacijom verificiranog  projekta  „Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“, a 10 mjeseci od implementacije novih, energetsko i nutritivno izbalansiranih jutarnjih obroka u sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin. Projekt su osmislili i uvodili naši varaždinski nutricionisti,  Anita Car, dipl.ing.preh.teh. i Davor Hostić, dipl.ing.preh.teh., univ.spec.nutr., dok je Grad Varaždin financijski podržao provedbu projekta. Projekt je bio kreiran kroz 3 etape. U prvoj se krenulo sa procjenom raspoloživosti infrastrukture školskih kuhinja te edukacije onih ljudi koji će direktno i indirektno sudjelovati u projektu. U drugoj etapi naglasak je bio na edukaciji i radionicama dionika projekta, učenika i predstavnika Vijeća roditelja, da bi se u trećoj etapi krenulo s implementacijom novih jelovnika. Koncept kreiranja obroka temeljio se na tome da se u jelovnicima zamijenila procesuirana hrana, hrana bogata šećerom i nezdravim masnoćama, i nadomjestila se zdravijim varijantama, obroci su  se obogatili povrćem, prirodnim namazima, uvelo se više voća. Uz navedeno, uzimalo se u obzir i to da se u obrocima ostave namirnice koje su karakteristične u prehrani našeg podneblja, ali se i naglasak stavio na način pripreme hrane uz promicanje kuhanih obroka. Tako je generalni tjedni koncept obroka temeljen na dva dana pripreme jednostavnih obroka, dva dana kompleksnijih obroka, a jedan dan je dan za kuhani obrok u vidu variva, juha i slično. U vrlo kratkom vremenskom periodu čak 80 % roditelja je podržalo ovaj projekt. Tome ide u prilog i činjenica da su jutarnji obroci u školama postali besplatni, pa su mnogi roditelji potaknuli svoju djecu da se hrane u školskim kuhinjama. Jelovnici su istaknuti na web stranicama svake škole i svaki roditelj može pratiti jelovnike nekoliko dana unaprijed, te ukoliko se na jelovniku nađe jelo koje njegovo dijete ne preferira, može mu taj dan spremiti  jelo koje će dijete ponijeti u školu. Prehrambene navike djece formiraju se od najranije dobi, od vrtićke pa sve do školske. Tako se od ove školske godine, u nadogradnji izvedbe projekta,  krenulo s edukacijom roditelja čija djeca polaze u prvi razred, ali i s radionicama za učenike prvih razreda. Kroz ovu aktivnost dionicima su se približili ciljevi  projekta i aktivnost se u praksi pokazala kao pun pogodak. S tom će se aktivnošću nastaviti i u slijedećim generacijama učenika prvih razreda i njihovih roditelja, te će se projekt nadograđivati sa svim onim aktivnostima kojima je cilj promicanje pravilnog načina hranjenja, prevencija bolesti modernog doba i očuvanje zdravlja naše djece.

Ovaj je projekt na državnoj razini prikazan kao primjer dobre prakse i naglasilo se kako bi i drugi gradovi trebali slijediti taj primjer, uz napomenu da je Grad Varaždin prvi grad u Hrvatskoj u kojem sve škole ima ujednačen jutarnji obrok.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Uklonjeno bolesno stablo lipe predstavljalo je veliku opasnost za prolaznike

  Gradska tvrtka Parkovi u petak je uklonila bolesno stablo lipe koja se nalazilo uz pješački prijelaz na raskrižju Ulice Augusta Cesarca i Ulice Alojzija Stepinca, na početku drvoreda u Šetalištu Vatroslava Jagića. Stablo je ocijenjeno kao opasno jer su korijen zahvatile gljive truležnice koje su uzrok nastanka velikih šupljina unutar debla te je predstavljalo opasnost za sigurnost građana. Nakon vađenja panja i nakon što se zemlja malo oporavi i slegne, […]

  today03/03/2023 55

  0%