play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Budućim kuharima i konobarima stipendije do 2.000 kuna

Učenici koji se školuju za kuhare, konobare i ostala deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu već od ove školske godine dobivaju do 2.000 kuna stipendija i to zahvaljujući novom modelu stipendiranja koji se počeo provoditi u Varaždinskoj županiji. Upravo je to bila tema sastanka državne tajnice u Ministarstvu turizma i sporta Sandre Herman sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec i domaćinom, predsjednikom Obrtničke komore Varaždinske županije Marijom Milakom.

Državna tajnica Sandra Herman je upravo Varaždinsku županiju istaknula kao primjer dobre prakse: Županijska obrtnička komora jedina je u Republici Hrvatskoj od samog početka, od 2008. godine u suradnji sa Županijom uključena u program stipendiranja Ministarstva. „Uhvatili smo se u koštac s rješavanjem problema radne snage, koji se ne može riješiti preko noći, no nadamo se da će ove stipendije uvelike tome doprinijeti. Ove školske godine smo stipendije povisili do 2.000 kuna mjesečno, a potpisuju se tripartitni ugovori, između Ministarstva, gospodarstvenika i učenika. S obzirom da je Obrtnička komora Varaždinske županije primjer dobre prakse i sudionik u ovogodišnjem pilot-projektu, željeli smo da bude spona prema obrtničkim komorama u ostalim županijama te poveznica između obrtnika i učenika, koje Ministarstvo stipendira.” – rekla je Herman istaknuvši da je želja da se u stipendiranje uključi što veći broj gospodarstvenika.

Varaždinska županija će i ubuduće biti partner Ministarstvu i Obrtničkoj komori, bilo da se radi o zajedničkom sufinanciranju projekata stipendiranja ili pri kreiranju upisne politike, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec. „Već 15-ak godina provodimo zajedničko stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. U ovoj školskoj godini zajednički stipendiramo 50 učenika, a danas smo razgovarali o novom modelu s konačnim ciljem da što više učenika potaknemo na školovanje za zanimanja potrebna na tržištu rada. Dajemo punu podršku Ministarstvu u svim nastojanjima da se dodatno povećaju stipendije za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu” – rekla je Silvija Zagorec.

Novim pilot-projektom s kojim smo krenuli u suradnji s Ministarstvom, obrtnicima i Županijom, učenici ne samo da dobivaju stipendiju, nego ostaju još dvije godine zaposleni kod tog obrtnika. Na taj način želimo potaknuti djecu da ostanu u Hrvatskoj i grade budućnost u našoj domovini.” – rekao je Mario Milak, napomenuvši da putem projekta Ministarstva i Županije trenutno stipendije dobivaju i učenici koji se školuju za pomoćna zanimanja kuhar i konobar te se nada da će se pronaći model da ti učenici i ubuduće ostanu stipendisti.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Maruševcu

  U Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec, te područnim školama u Druškovcu i Gredi, učenici i njihovi učitelji obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U holu škola bile su postavljene izložbe plodova zemlje, kruha i pekarskih proizvoda vrijednih mama i baka, a vesela djeca sa svojim su učiteljicama priredila kratki, ali svečani program prožet pjesmama, recitacijama i igrokazom. Nakon molitvenih zaziva, župnik Krunoslav Milovec podsjetio je učenike na […]

  today17/10/2022 41

  0%