play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Bogati program ovogodišnjeg čipkarskog festivala

Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke u petak, 10. rujna, započeo je ovogodišnji, jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi. U tri festivalska dana posjetitelji ovoga festivala imat će prigodu u pavlinskom samostanu i TKIC-u vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske čipke, ali i čipke iz deset europskih zemalja.

 

Organizatori ovoga međunarodnoga festivala za posjetitelje su pripremili raznolik, zanimljiv i atraktivni program.

 

-Lepoglava će ovoga vikenda ponovo biti čipkarsko središte Europe. Posjetitelji našeg festivala moći će na retrospektivnoj izložbi vidjeti najljepše primjerke lepoglavske čipke, na festivalu će se predstaviti i najpoznatija čipkarska središta Hrvatske, od Paga i Hvara, Primoštena do Svete Marije i Sikirevaca. Unatoč ograničenjima zbog epidemije koronavirusa na jubilarnom festivalu predstavit ćemo i čipke iz deset europskih zemalja – Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje – partnera. Iako su posjetitelji festivala gotovo svake godine mogli  vidjeti i ljepotu čipke iz Mađarske, ove će godine moći vidjeti čipke iz svih najpoznatijih čipkarskih središta Mađarske te upoznati iznimnu folklornu tradiciju Mađarske, koja će uključiti i prezentaciju gastronomske ponude Mađarske. Ove ćemo godine, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, organizirati i posebnu izložbu posvećenu učiteljici čipke Danici Brössler. Pozivam stoga sve ljubitelje čipke, folklora i tradicijske baštine da ovoga vikenda posjete Lepoglavu i naš festival – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Svečano otvaranje 25. Međunarodnog festivala čipke bit će održano večeras, u 19 sati, u pavlinskom samostanu u Lepoglavi, kada će biti podignuta i festivalska zastava, a svečano otvorenje pratit će i raskošni vatromet.

Posebno atraktivan program bit će organiziran i u subotu, kada će biti predstavljena zemlja – partner ovogodišnjeg festivala. U atriju pavlinskog samostana bit će upriličen zanimljiv kulturno – umjetnički program gostiju iz Mađarske, koji će biti upotpunjen i koncertom ozbiljne glazbe iz vremena Ivaniša Korvina u lepoglavskoj crkvi. U subotu će u Lepoglavi biti otvoren i tradicionalni Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Atraktivni festivalski program bit će nastavljen i u nedjelju, kada će primjerice, biti organizirano i natjecanje u pripremi štrukli od sira i tikve – Kumičin tikvenjak, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglave i kazališna predstava Ringišpil Kerekesh teatra.

 

-Za ljubitelje čipke pripremili smo doista zanimljive i atraktivne izložbe, koje će reprezentirati svo bogatstvo i raskoš čipke u Europi. Ovogodišnji, jubilarni festival čipke u Lepoglavi bit će i svojevrsna retrospektiva ovih 25 festivalskih godina, pa ćemo na posebnoj izložbi prikazati razvoj našeg festivala, koji je prerastao u jedan od najcjenjenijih festivala takve vrste u Europi. Naši posjetitelji će tako doista moći uživati u najljepšim primjercima čipke, doživjeti posebni ugođaj našega festivala, kojemu će posebnu notu ove godine dati naši prijatelji iz Mađarske. Dođite ovog vikenda u Lepoglavu i uživajte u skladu i ljepoti čipke iz deset europskih zemalja – poručila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.

 

Organizatori napominju kako posjetitelji festivala neće morati predočiti COVID potvrde, no, za razgled izložbi će morati nositi zaštitne maske.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskoj županiji 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom

  U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 260, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 443. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 74 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 39 smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 35 osoba je u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru se nalazi 9 osoba, a posljednjih […]

  today26/03/2021 37

  0%