play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Bogati program ovogodišnjeg čipkarskog festivala

Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke u petak, 10. rujna, započeo je ovogodišnji, jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi. U tri festivalska dana posjetitelji ovoga festivala imat će prigodu u pavlinskom samostanu i TKIC-u vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske čipke, ali i čipke iz deset europskih zemalja.

 

Organizatori ovoga međunarodnoga festivala za posjetitelje su pripremili raznolik, zanimljiv i atraktivni program.

 

-Lepoglava će ovoga vikenda ponovo biti čipkarsko središte Europe. Posjetitelji našeg festivala moći će na retrospektivnoj izložbi vidjeti najljepše primjerke lepoglavske čipke, na festivalu će se predstaviti i najpoznatija čipkarska središta Hrvatske, od Paga i Hvara, Primoštena do Svete Marije i Sikirevaca. Unatoč ograničenjima zbog epidemije koronavirusa na jubilarnom festivalu predstavit ćemo i čipke iz deset europskih zemalja – Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje – partnera. Iako su posjetitelji festivala gotovo svake godine mogli  vidjeti i ljepotu čipke iz Mađarske, ove će godine moći vidjeti čipke iz svih najpoznatijih čipkarskih središta Mađarske te upoznati iznimnu folklornu tradiciju Mađarske, koja će uključiti i prezentaciju gastronomske ponude Mađarske. Ove ćemo godine, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, organizirati i posebnu izložbu posvećenu učiteljici čipke Danici Brössler. Pozivam stoga sve ljubitelje čipke, folklora i tradicijske baštine da ovoga vikenda posjete Lepoglavu i naš festival – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Svečano otvaranje 25. Međunarodnog festivala čipke bit će održano večeras, u 19 sati, u pavlinskom samostanu u Lepoglavi, kada će biti podignuta i festivalska zastava, a svečano otvorenje pratit će i raskošni vatromet.

Posebno atraktivan program bit će organiziran i u subotu, kada će biti predstavljena zemlja – partner ovogodišnjeg festivala. U atriju pavlinskog samostana bit će upriličen zanimljiv kulturno – umjetnički program gostiju iz Mađarske, koji će biti upotpunjen i koncertom ozbiljne glazbe iz vremena Ivaniša Korvina u lepoglavskoj crkvi. U subotu će u Lepoglavi biti otvoren i tradicionalni Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Atraktivni festivalski program bit će nastavljen i u nedjelju, kada će primjerice, biti organizirano i natjecanje u pripremi štrukli od sira i tikve – Kumičin tikvenjak, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglave i kazališna predstava Ringišpil Kerekesh teatra.

 

-Za ljubitelje čipke pripremili smo doista zanimljive i atraktivne izložbe, koje će reprezentirati svo bogatstvo i raskoš čipke u Europi. Ovogodišnji, jubilarni festival čipke u Lepoglavi bit će i svojevrsna retrospektiva ovih 25 festivalskih godina, pa ćemo na posebnoj izložbi prikazati razvoj našeg festivala, koji je prerastao u jedan od najcjenjenijih festivala takve vrste u Europi. Naši posjetitelji će tako doista moći uživati u najljepšim primjercima čipke, doživjeti posebni ugođaj našega festivala, kojemu će posebnu notu ove godine dati naši prijatelji iz Mađarske. Dođite ovog vikenda u Lepoglavu i uživajte u skladu i ljepoti čipke iz deset europskih zemalja – poručila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.

 

Organizatori napominju kako posjetitelji festivala neće morati predočiti COVID potvrde, no, za razgled izložbi će morati nositi zaštitne maske.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sveti Nikola posjetio Sračinec i Svibovec Podravski

  Jučerašnji dan bio je ispunjen srećom za djecu iz Sračinca i Svibovca Podravskog. Sveti Nikola posjetio je Dječji vrtić Bambi, Osnovnu školu Sračinec, ali provozao se i dijelio poklone i u Svibovcu Podravskom gdje tradicionalnu proslavu Svibovskog Mikulova organizira Udruga Črepičar. U Sračincu su u ulogama svetog Nikole i Krampusa bili članovi Udruge maškara Črna sraka, koji su nakon darivanja djece u vrtiću, prošli glavnom ulicom sa slatkišima i pokojom […]

  today07/12/2021 6