play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Sastanak s ravnateljima i psiholozima iz varaždinskih osnovnih škola

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić u utorak su održali sastanak u palači Patačić s ravnateljima varaždinskih osnovnih škola i psiholozima zaposlenim u osnovnim školama na temu mentalnog zdravlja djece i mladih, s osvrtom na tragične događaje u Beogradu.

Gradonačelnik je podsjetio kako je Grad Varaždin već uveo nadstandard zapošljavanjem psihologa u sve škole kojima je Grad osnivač, kao i zapošljavanjem učiteljica iz produženog boravka na neodređeno. Tako su sve škole u Varaždinu pokrivene sa psiholozima, pri čemu veće škole imaju jednog psihologa, a u manjim psiholozi rade na pola radnog vremena u jednoj te pola u drugoj školi. Istaknuo je kako su škole u Varaždinu sigurne: „Stanje u varaždinskim školama je vrlo dobro, pa i odlično. No, s obzirom na nedavna događanja u Beogradu, dogovorili smo da ravnatelji i psiholozi prvo sazovu kolektiv i pripreme ga na razgovor s roditeljima. Nakon toga, održat će se roditeljski sastanci jer, nažalost, cijela medijska slika koja se stvorila oko događaja u Beogradu, uzrokovala je da neki roditelji rade „lov na vještice“, što nije dobro i apeliram na roditelje da puste stručne službe da rade svoj posao. Imamo i ravnatelje i psihologe u školama, naše škole su sigurne i pod kontrolom.“ – rekao je gradonačelnik.

Leon Aleksić, psiholog u VI. osnovnoj školi, rekao je kako se učenici često samoinicijativno javljaju za razgovor: „U školi se trudimo poticati klimu u kojoj nastojimo normalizirati i destigmatizirati razgovore o osjećajima, problemima i o izazovima s kojima se naši učenici suočavaju.“ Naveo je kako su problemi raznoliki, ovisno o razvojnoj dobi i situaciji koja ih muči te je istaknuo kako je razdoblje pandemije ostavilo velik trag na učenicima. „Bitno je razgovarati s djecom, iako se puno roditelja osjeća nesigurno kako pristupiti i kako razgovarati o tragičnim događajima poput ovog u Beogradu, no o stvarnosti, kakva god bila, treba pričati i pitati djecu kako se osjećaju u vezi toga i ukazati im da se u školi i dalje mogu osjećati sigurno.“

Ravnateljica I. osnovne škole Karmen Hans-Jalšovec kazala je kako je danas uloga psihologa i pedagoga vrlo složena, djeca su sve zahtjevnija i okolnosti u kojima žive traže od nas da im svakodnevno pružamo podršku. „U svakodnevnom radu se primjećuje da djeca najviše imaju emocionalnih, osobnih ili obiteljskih problema koje je vrlo važno prvenstveno otkriti i pružiti im podršku. Grad Varaždin napravio je velik iskorak zapošljavanjem psihologa. Psiholozi rade i s učenicima, roditeljima kao i s učiteljima u školi. Međusobna komunikacija i podrška roditelja je veoma važna kad se uoči pojedini problem. Psiholozi rješavaju različite krizne situacije, ali i pružaju podršku darovitoj djeci te djeci s teškoćama u razvoju.“ – rekla je ravnateljica. Oko tragedije u Beogradu u školi su već razgovarali s jednim dijelom učenika, a razgovore će obaviti i s roditeljima.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Traju radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta

    Nakon što su početkom kolovoza potpisani ugovori o modernizaciji novih 1.748 metara lokalnih cesta na području Grada Lepoglave, teška mehanizacija tvrtke TTG iz Donje Višnjice, kojoj je Grad Lepoglava dodijelio poslove modernizacije, intenzivno radi na uređenju i pripremi za polaganje asfaltnog tepiha ugovorom obuhvaćenih cestovnih dionica. "Iako je sve manje lokalnih nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave koje je potrebno  modernizirati, budući da je veliki broj njih unazad 10-ak godina […]

    today30/08/2021 59

    0%