play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Potpisani kolektivni ugovori za zaposlenike u kulturi, gradskoj upravi i vrtiću

U četvrtak, 22. prosinca 2022. godine u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina potpisani su kolektivni ugovori koji se odnose na zaposlenike u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, Gradskom muzeju Varaždin, te gradskoj upravi, kao i aneksi kolektivnih ugovora za zaposlenike u dječjem vrtiću i gradskoj knjižnici.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj potpisao je s Domagojem Rebićem, glavnim tajnikom Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Kolektivni ugovor za zaposlenike u HNK u Varaždinu, a ugovor je supotpisala i intendantica Senka Bulić, te Kolektivni ugovor za zaposlenike u Gradskom muzeju koji je supotpisao ravnatelj Miran Bojanić Morandini. Nadalje, gradonačelnik je potpisao Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u GKIČ kojeg je supotpisala i Andreja Toljan, predstavnik Nezavisnog sindikata knjižničara Hrvatske i sindikalni povjerenik GKIČ te ravnatelj Mario Šoštarić. Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i zamjenica ravnateljice Helena Vidović potpisali su Aneks II. kolektivnom ugovoru za zaposlenike u Dječjem vrtiću Varaždin. Također, gradonačelnik je potpisao i Kolektivni ugovor za zaposlenike Grada Varaždina s Tomislavom Bogovićem, povjerenikom Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Nakon potpisanih ugovora gradonačelnik Bosilj je izjavio: „Kad će biti donesen proračun bit će i veće plaće. Stoga apeliram na gradske vijećnike s kojima još uvijek razgovaramo, postoje i određene indicije da bismo možda mogli ipak imati proračun, no ja ne želim na nikoga vršiti pritisak nego želim da proradi njihov razum i savjest. Smatram da su svi zaposlenici Grada i javnih ustanova u gradu, kojih imamo 12, zaslužili povećanje plaća s obzirom da je prošle godine bila ozbiljna inflacija. Imali smo jedan inflatorni val, a ovime dižemo 6 posto osnovicu plaća. Svi dobivaju 65 eura mjesečno dodatak za topli obrok i radili smo određene korekcije koeficijenata, otprilike do 6 posto. Na taj način su neto primanja zaposlenima u Gradu i javnim ustanovama veća za 10 do 20 posto čime bismo poništili efekte inflacije i toga što njihova primanja već godinama nisu rasla. Smatram da su svojim radom svi oni to zaslužili.”

Domagoj Rebić, glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi zahvalio je gradonačelniku Bosilju na konstruktivnom i afirmativnom dijalogu: „Dogovorili smo povećanje i nadamo se da će proračun Grada proći te da će kolektivni ugovor stupiti na snagu kako je i planirano, od 1. siječnja iduće godine. Situacija u ostalim gradovima ovisi o njihovoj financijskoj situaciji, ali u pravilu je prevladao razum i išlo se u povećanje zbog ovog inflatornog udara.” – rekao je Rebić.

Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, zastupa Dječji vrtić Varaždin podsjetila je na prijašnju praksu nepoštivanja kolektivnih ugovora te je dodala: „Varaždin je učinio jako velik korak, bio je poprilično loš i s ovim povećanjem se približavate zakonskoj plaći tako da pohvaljujem razinu pregovora koju smo imali te u konačnici ovo što smo dogovorili. Radnici su u vrtiću jako zadovoljni s time, ali ova neizvjesnost hoće li to stupiti na snagu sada ili kroz mjesec, dva ili tri stvara jako veliki nemir i otpor i bilo kakvo odlaganje primjene ovog aneksa kojeg smo potpisali nije dobro za atmosferu i ono što vrtić znači za ovaj grad.”

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Varaždinska županija predsjedanje Savezom Alpe – Jadran predala Štajerskoj

    Varaždinska županija je na redovnoj sjednici Vijeća Alpe – Jadrana održanoj u Varaždinu službeno predala predsjedanje Savezom Alpe – Jadran austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj. Župan Anđelko Stričak je zastavu Saveza simbolično predao Christopheru Drexleru, članu Vlade Štajerske zaduženom za europska pitanja. Na sjednici Vijeća okupili su se predstavnici članica Saveza Alpe – Jadran: austrijskih regija Koruške i Štajerske, predstavnici mađarske županije Vas, kao i predstavnici hrvatskih županija, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, […]

    today10/03/2022 64

    0%