play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Završila je petodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine

S izvedbom maštovite lutkarske etide ‘Hrast’ u formi kazališta sjena završila je petodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se, u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održala od 24. do 29. lipnja 2022. godine.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, Ukrajinsku i Hrvatsku, stvarali prijateljstva, zajednički otkrivali kazalište sjena i pri tom su doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost. Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu ‘Hrast’. Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević, 2019. godine.

Radionica, koju je osmislila i vodila Tanja Novak, dramska pedagoginja KSM-a,  s ciljem da djeci i mladima omogući da kroz dramsko-pedagošku igru nadopunjuju vlastite svjetonazore i da stvore prijateljstva, da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila, pokazala se veoma uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice.

 

Pri realizaciji projekta Kazališnog studija mladih, uz podršku Senke Bulić, Intendantice HNK u Varaždinu pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Kultura

    Održana 12. Smotra kazališnih amatera Varaždinske županije

    U Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu održana je 12. Smotra kazališnih amatera Varaždinske županije. Na Smotri je bilo izvedeno šest predstava koje je pratila stručna selektorica Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović. Na prvoj županijskoj smotri kazališnih amatera nakon tri godine, od početka pandemije, sudjelovale su dramska družina “Videki” KUD-a “Marof”, udruga žena “Preslica” iz Sračinca, dramska sekcija udruge žena općine Sveti Đurđ "Veliko srce", KUD “Lepoglavski pušlek” iz […]

    today05/04/2022 69

    0%