play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Lepoglava isplaćuje 150 tisuća kuna potpore za poticanje razvoja poljoprivrede

Grad Lepoglava ove je godine dodijelio 150.000 kuna potpora za poticanje razvoja poljoprivrede na gradskom području. Riječ je o potporama male vrijednosti dodijeljenima obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s gradskog područja putem javnog natječaja na koji je stiglo 30-ak prijava. Zadovoljivši kriterije natječaja, potpore je dobilo 13 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su 7. lipnja s Gradom Lepoglavom potpisala ugovore o njihovom korištenju.

– Grad Lepoglava pretežno je ruralno područje. Naime, 12 od 16 gradskih naselja spada u ruralni dio grada. Ujedno je riječ i o brdsko-planinskom području s brojnim staračkim domaćinstvima, rascjepkanom poljoprivrednom proizvodnjom i malim poljoprivrednim česticama. Uz to, područje je to kojeg sve češće pogađaju elementarne nepogode nakon kojih se teško ostvaruje naknada za nastalu štetu. Sve to otežava razvoj poljoprivredne proizvodnje. No, riječ je o područjima na kojima žive marljivi ljudi koji žele raditi. Postoji i tradicija bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom čiji razvoj, već duži niz godina, Grad Lepoglava podupire potporama koje daje poljoprivrednicima s gradskog područja. U posljednjih pet godina za potpore u poljoprivredi izdvojili smo oko milijun kuna. Konkretno, ove godine, osigurano je 50.000 kuna za osjemenjivanje krava i krmača te 150.000 kuna za potpore male vrijednosti za poticanje razvoja poljoprivrede., istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

 

Potpore su se OPG-ima dodjeljivale za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju gospodarskih zgrada za poljoprivrednu proizvodnju; kupnju, građenje i opremanje plastenika i staklenika; kupnju mehanizacije i opreme namijenjene obavljanju poljoprivredne djelatnosti; kupnju ograda za nasade i životinje; kupnju zaštitnih mreža i ostale opreme za zaštitu od vremenskih neprilika te kupnju sustava za navodnjavanje u plasteniku/stakleniku. Moguće je bilo ostvariti potporu u visini od 50% troškova ukupne investicije pri čemu je najveći mogući iznos potpore bio 15.000 kuna. Upravo je najveći broj dobitnika potpore ostvario pravo na maksimalna iznos.

– U idućoj godini planiramo povećati ukupan iznos namijenjen za dodjelu potpora u poljoprivredi. Također, s ciljem utvrđivanja daljnjih aktivnosti i mogućnostima pružanja daljnje potpore razvoju poljoprivredne proizvodnje, organizirat ćemo sastanke s poljoprivrednicima s gradskog područja., poručio je gradonačelnik Škvarić.

Dobitnici potpora složili su se da je bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom sve teže i da im je svaka pomoć, poput ove gradske, itekako dobrodošla na čemu su zahvalili Gradu Lepoglavi.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 6