play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Bruno Hranić izabran ponovno u predsjedništvo Europskog odbora regija

Na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija koja se održava od 29. do 30. lipnja u Bruxellesu došlo je do izbora novih čelnih ljudi ove europske institucije.

Hrvatska će u predsjedništvu u sljedećem 2,5 godišnjem mandatu odbora biti zastupljena sa dva svoja predstavnika. Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije izabran je za potpredsjednika, a Bruno Hranić načelnik Općine Vidovec za člana predsjedništva Europskog odbora regija.

Hranić je i u prijašnjem 2,5 godišnjem mandatu obavljao dužnost člana predsjedništva, a ovaj ponovni izbor potvrda je njegovog kvalitetnog i uspješnog rada u europskim institucijama.

Kao jedan od istaknutijih članova EPP-a u Bruxellesu Hranić je bio i na dužnost koordinatora Europske pučke stranke u ENVE povjerenstvu (okoliš, energija i klimatske promjene) te potpredsjednik navedenog povjerenstva.
Europski odbor regija održava 6 plenarnih zasjedanja godišnje, daje više od 50 mišljenja o EU zakonodavstvu godišnje, održava više od 40 rasprava godišnje, organizira više od 300 događanja.
Odbor je savjetodavno tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”). Europska komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Europskim odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Članovi Odbora nisu vezani nikakvim obvezujućim napucima. U općem interesu Europske unije potpuno su neovisni u obavljanju svojih dužnosti. Zadaća Odbora je uključiti regionalne i lokalne vlasti u europski proces odlučivanja i tako poticati veće sudjelovanje građana.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    U Varaždinu uskoro novi koševi za smeće prilagođeni sortiranju

    Na varaždinske gradske ulice uskoro stižu novi koševi za smeće na javnim površinama prilagođeni suvremenoj strategiji gospodarenja otpadom, razvrstavanju otpada. Gradu Varaždinu je prihvaćena prijava na Javni poziv za neposredno sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u travnju ove godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati će prijavu Grada Varaždina sa 40 % (30.500,00 € sa PDV-om) […]

    today24/08/2023 57

    0%