play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Udruga savjetovalište „Uz tebe sam“ obilježila 15 godina rada

Već punih 15 godina Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ brine o djeci s teškoćama u razvoju iz Varaždinske županije. Obljetnicu rada obilježili su danas na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu prigodnim nastupom djece – korisnika Udruge.

Udruga je osnovana 2007. godine na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju, kako bi dobili pomoć za djecu, ali i za sebe, jer je teško nositi se sam 24 sata sa svim teškoćama. Osnovali smo udrugu u kojoj volontiraju ili rade putem projekata psiholozi, logopedi, edukacijski rehabilitatori, fizioterapeuti, radni terapeuti, učitelji i mnogi drugi ljudi koji su svojim stručnim znanjima mogli pomagati djeci i mladima. U našem radu najvažnija je velika ljubav i strašna predanost u radu s djecom i mladima s teškoćama, kojima pomažemo da budu ravnopravni članovi našega društva. Tijekom 15 godina puno smo toga napravili, a važno je naglasiti da živimo isključivo od donacija i projekata, da ne naplaćujemo svoje usluge. Sve što se donira je za djecu s teškoćama u razvoju i njihov bolji život” – istaknula je predsjednica Udruge Marina Kereša.

Korisnici Udruge su djeca s poremećajima u ponašanju, učenju, tjelesnim oštećenjima, djeca smanjenih intelektualnih sposobnosti, mlade osobe s invaliditetom s višestrukim oštećenjima i njihove obitelji. Riječ je o posebno osjetljivim društvenim skupinama koje iziskuju dodatnu skrb i podršku. Tijekom 15 godina postojanja Udruge provedeni su brojni projekti, aktivnosti, manifestacije i priredbe, a u rad udruge uključeno je više od 50 volontera koji svojim nesebičnim angažmanom pomažu u provođenju svih aktivnosti Udruge.

Čestitke je Udruzi uputila i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije, kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković. „U 15 godina rada Udruge mnoštvo je projekata s jasno vidljivim rezultatima. Uspješni projekti u konačnici znače sretno dijete, zadovoljnu mladu osobu koja može dalje doprinositi zdravom razvoju društva. Ovdje govorimo o ulaganju u djecu s teškoćama u razvoju, mladim osobama s invaliditetom te ostalim osobama koje se nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale. Čestitajući 15. godišnjicu rada, pohvaljujemo predanost i entuzijazam, znanje koje ste pokazali provodeći projekte, uložen trud, ali i empatiju te plemenitost. To jesu osnovne ljudske vrline, no danas ih nikako ne možemo dovoljno nabaviti i nikada ih nema viška. Želim svim članovima i volonterima još puno inovativnih projekata koje će Varaždinska županija rado pratiti” – rekla je Ljubica Božić.

Udruga uz tebe sam je jedna od onih udruga koje daju dodanu vrijednost svim naporima da se pomogne djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Zahvaljujem se volonterima udruge na predanom radu. Grad Varaždin pomaže udruzi logistički i financijski, pa smo ove godine podigli izdvajanje na 40 tisuća kuna. Jako je bitno da se u našem društvu ne zaborave ranjive skupine građana, a mi u Gradu varaždinu radimo maksimalno da se oni osjete ravnopravnima sa svima nama. Svako dijete je nama isto i treba mu pružiti maksimalnu pomoć.” – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Marković zaželjevši članovima udruge i nadaje uspješan rad.

Udruga provodi različite projekte. Istoimeni projekt „Uz tebe sam“ obuhvaća osobnu asistenciju mladim osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. „Tata-mata učenje“ projekt je kojim se omogućuje individualiziran pristup učenicima sa specifičnim teškoćama u učenju, a naglasak se stavlja na razvoj metoda učenja i poticanje motivacije za učenje. Od ostalih projekata značajni su „Vjetar u leđa“ unutar kojeg su angažirani stručnjaci za rad s djecom s teškoćama u razvoju. S ciljem podrške roditeljstvu i lakšem nošenju s posljedicama pandemije, pokrenut je projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“. Unutar tog projekta roditelji djece s teškoćama u razvoju jačaju svoja stručna znanja, pružena im je psihološka podrška te relaksacija unutar „Kluba smijeha“, jednog od inovativnih načina suzbijanja stresa kroz terapije smijehom.

Da bi prevenirali neželjena ponašanja i vršnjačko nasilje, s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju, Udruga provodi i projekt „U tuđim cipelicama“ kojim je trenutno obuhvaćeno 300-tinjak učenika iz šest škola s područja Varaždinske županije.

Od 2020. Udruga je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade koja osigurava financijska sredstava za zapošljavanje triju osoba u vidu jačanja organizacijske strukture Udruge. U navedene projekte provode i razne radionice za mlade osobe s invaliditetom (likovna, literarna, znanstvena, glazbeno – plesna).

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    U Novom Marofu otvoren veliki trgovački centar Retail park Marof

    Nakon niza realiziranih kapitalnih projekata, od kojih je posljednji nedavno otvorena Istočna obilaznica vrijedna oko 14 milijuna eura, još jedan veliki dan za Novi Marof. Naime, u ponedjeljak je svečano otvoren veliki trgovački centar Retail park Marof. Riječ je o objektu od 7.500 kvadrata koji se prostire na površini od oko 23 tisuće kvadrata uz prostor budućeg sportskog parka. Prema riječima gradonačelnika Siniše Jenkača, otvorenje ovog trgovačkog centra, odnosno građanima […]

    today16/10/2023 241

    0%