play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

3. koncert II.glazbene sezone HNK u Varaždinu – Evelin Novak i Orkestar mladih glazbenika

HNK u Varaždinu kao svoj 1.koncert II.glazbene sezone u 2021.godini priređuje, zbog pandemije otkazan koncert najavljen za 14.listopada 2020. godine. Bit će to koncert sopranistice Evelin Novak, bivše učenice Glazbene škole u Varaždinu, a danas solistice Berlinske opere uz Orkestar Mladih Glazbenika (OMG) pod ravnanjem Matije Fortune. Evelin će ovom prigodom kao posebnost praizvesti ciklus solo pjesama “Međimurske legende” za sopran i simfonijski orkestar a.o.78 uglednog varaždinskoga skladatelja Davora Bobića koji je nastajao u periodu od 2000. – 2003.godine. Riječ je o izboru prema autorovom osobnom mišljenju o najljepšoj ostavštini međimurskih narodnih pjesama : Zakaj si grlica smrt želiš, Vu pšenici, Mura, Ljubav se ne trži, Znaš ti golub kaj je došel. Djelo je nastalo na inicijativu istaknutih djelatnika u kulturi – nažalost prerano preminuloga Zorana Brajše, glavnoga urednika kulture radijskoga programa HRT-a i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan. U novoj redaktiranoj partituri skladatelja ovaj poseban opus iz njegova stvaralaštva posvećen je iznimnoj sopranistici Evelin Novak, inače njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi. Međimurske legende djelo je osebujnoga glazbenog izričaja zaokruženog suptilnom dramaturgijom i besprijekornom ljepotom međimurskoga melosa. Za ovaj program je Evelin odabrala i popularne operne arije Mozarta, Straussa, ml. Gounoda, Puccinija, les Delibesa, Catalanija. Orkestar Mladih Glazbenika s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune već se dokazao u HNK u Varaždinu u monooperi Ana Frank. Isti koncert bit će izveden u HNK u Zagrebu 21.ožujka u 19,30 sati kao prvi projekt unutar upravo potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.

Ciklus Međimurske legende za sopran i simfonijski orkestar skladatelj Davor Bobić započeo je pisati početkom 2000-te godine na poticaj tadašnjeg glavnog urednika Hrvatskoga radija g. Zorana Brajše te međimurske sopranistice Ljiljane Labazan. Te iste godine dovršen je klavirski izvadak. Unatoč brojnim pokušajima djelo nije dosad naišlo na svoju praizvedbu, a prerana smrt Zorana Brajše 2010. godine prekinula je rad na orkestraciji posljednjeg, petog stavka istoimenog ciklusa.  Tek 2020.godine autor je revidirao i dovršio orkestralnu partituru posvetivši je našoj međunarodno uspješnoj sopranistici Evelin Novak. Najizvođeniji stavak u inačici za glas i glasovir ”Mura” bio je premijerno praizveden uz orkestar u povodu Dana državnosti 30. svibnja 2020.godine na koncertu  ispred zgrade HNK u Zagrebu. Solist je bio tenor Tomislav Mužek uz Orkestar opere HNK u Zagrebu pod dirigentskim vodstvom maestra Nikše Bareze. Izvedba je polučila ogroman uspjeh. Spomenuti ciklus sastavljen je od pet poznatih međimurskih pjesama od kojih su tri odabrane iz notne ostavštine Florijana Andrašeca, a dvije se preuzete iz Zbornika međimurskih pjesama Vinka Žganca. Izrazita nostalgična melankoličnost, izražajna melodičnost ali i naglašena ritmičnost izabranih pjesama uz majstorsku instrumentaciju, odlike su ovog osebujnog djela skladatelja Davora Bobića, koji je dio djetinjstva proveo na živopisnim međimurskim poljima sa bakom Reginom, djedom Franjom te prabakom Terezijom.

Koncert je na rasporedu u srijedu 17.ožujka 2021. u 19,30 sati na Velikoj pozornici HNK. Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK u Varaždinu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Klara Košćak – djevojka koja je uljepšala početak nove atletske sezone

  Protekli je hrvatski atletski tjedan, osim nastupa i dva postolja naših uzdanica na mitingu Dijamantne lige u Dohi, nedvojbeno obilježila i mlađahna Varaždinka Klara Koščak. Pisali smo detaljno o njezinim rezultatima, ali nakon tjedna u kojem je ova 16-godišnjakinja srušila pet hrvatskih rekorda u tri discipline, red je da se još jednom osvrnemo na nju i da pokušamo rezimirati sve što je napravila od početka godine. Naučili smo prijašnjih godina […]

  today07/06/2021 687 2

  0%