play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

16. Dani međunarodne suradnje na FOI-u: Sudionici s tri kontinenta

Na Fakultetu organizacije i informatike u tijeku su 16. Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2024. Događaj je to koji okuplja domaće i inozemne nastavnike, istraživače i studente sa sveučilišta diljem svijeta. Središnji dan ove manifestacije koja se s međunarodnim sudjelovanjem održava pod temom „Održiva partnerstva” danas je u Varaždinu okupila brojne domaće i strane studente i predavače iz Europe, SAD-a i Južnoafričke Republike.

Dekanica FOI-ja, prof. Marina Klačmer Čalopa istaknula je kako se ove godine na FOI-u okupilo šezdesetak stranih i domaćih gostiju, od istraživača i profesora do studenata iz deset zemalja s tri kontinenta.
Glavni cilj nam je istaknuti internacionalizaciju kao prioritet Fakulteta te omogućiti našim studentima i nastavnicima pristup različitim prilikama za mobilnost putem programa poput Erasmusa i kratkih intenzivnih programa. Trenutno imamo gotovo 30 Erasmus sporazuma s relevantnim sveučilištima diljem Europe, pružajući našim studentima i nastavnicima mogućnost razmjene znanja i suradnje u nastavi i istraživanjima. Širenjem mreže bilateralnih sporazuma suradnje s više od 40 sveučilišta u Europi i SAD-u nastavljamo jačati našu međunarodnu prisutnost – istaknula je.

Prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof. Jurica Pavičić naglasio je važnost razvoja internacionalizacije FOI-ja, kao jedne od najvećih sastavnica Sveučilišta.
Takvo usmjerenje podupire Sveučilište u Zagrebu, koje je dio UNIC saveza (Europsko sveučilište postindustrijskih gradova) uz još deset sveučilišta posvećenih jačanju mobilnosti i uključivosti za društveni utjecaj. Važno je da te europske alijanse zažive na našem prostoru – naglasio je Pavičić.

Uz prorektora Pavičića, koji je govorio o važnosti internacionalizacije i međunarodne suradnje te naglasak na dosad ostvarene rezultate, ciljeve i značaj mreže europskih sveučilišta UNIC, pozvana predavanja održali su i Marco van Hout, kreativni direktor i suosnivač Digital Society School na Amsterdamskom sveučilištu primijenjenih znanosti koji je prezentirao važnost međunarodne suradnje i povezivanja za dobrobit promjena u društvu te dr. Christopher McGrew, direktor Globalnog centra na Indiana State University u SAD-u koji je upoznao prisutne s dugogodišnjom suradnjom između ISU i Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta organizacije i informatike.

U drugom dijelu programa održana je panel diskusija o održivim akademskim partnerstvima te su predstavljena su tri partnerska sveučilišta s kojima FOI planira intenzivirati suradnju: Penn State iz SAD-a, Sveučilište u Pretoriji iz Južnoafričke Republike i Aschaffenburg sveučilište primijenjenih znanosti iz Njemačke.

Uz to, tijekom tri dana ove manifestacije održavaju se interaktivne radionice i pozvana predavanja za studente i nastavnike te Informativni dan programa Obzor Europa.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 85

  0%