play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Županijska skupština prihvatila čak sedam projekata u obrazovanju i zdravstvu, jednoglasna odluka o kupnji dvorca Bela I

Provođenje sedam važnih kapitalnih projekata u obrazovanju i zdravstvu ukupno vrijednih 31,6 milijuna eura za koje je osigurano čak 95 posto bespovratnih sredstava iz fondova EU i državnog proračuna, prihvatili su županijski vijećnici na danas održanoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije.

Na sjednici se odlučivalo o 25 točaka dnevnog reda, a vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o kupnji dvorca Bela I, kulturnog dobra prve kategorije koji će biti dio mreže buduće muzejske ustanove te mjesto u kojem će se prezentirati iznimno bogata povijest Varaždinske županije. Izvojiti treba i da su trgovačkom društvu Bukotermal županijski vijećnici jednoglasno dali pozitivno mišljenje radi podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske, na temelju kojeg bi se moglo krenuti u postupak izvlaštenja nekretnine nužne za početak projektiranja i izgradnje geotermalne elektrane.

Nakon što je prihvaćeno izvješće o radu župana Anđelka Stričaka za drugo polugodište 2023. godine te tehničke izmjene i dopune Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela koje se prvenstveno odnose na povjeravanje poslova upravljanja i raspolaganja državnom imovinom županijama, Županijska skupština je prihvatila projekt „Unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice“.

Riječ je o projektu ukupno vrijednom 17,2 milijuna eura, za koji je putem javnog poziva Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo 17,1 milijun eura ili 99,61 posto bespovratnih sredstava. Bolnica treba osigurati vlastito sufinanciranje prihvatljivih troškova u iznosu od 65.276,66 eura ili 0,38 posto.

Cilj ovog velikog ulaganja je pretvoriti Minervu u hotel s četiri zvjezdice, čime cijelu Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama i nadalje razvijamo kao centar zdravstvenog turizma Republike Hrvatske. Projektom je predviđena rekonstrukcija unutarnjih i vanjskih bazena, rekonstrukcija kuhinje, uređenje recepcije, soba, lobija, trga, uvođenje interneta u sve prostorije i niz drugih zahvata. Sada će uslijediti pokretanje postupka javne nabave za izbor izvođača radova, a vjerujem da će radovi biti završeni u roku te će Minerva postati reprezentativan objekt s 4 zvjezdice – rekao je župan Stričak.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te projekte rekonstrukcije i dogradnje školskih zgrada i sportskih dvorana područnih Nova Ves Petrijanečka i Strmec Podravski. Ukupna procijenjena vrijednost tih triju projekata je 9.733.360,98 eura, a cilj je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za prelazak škola na nastavu u jednoj smjeni te provođenje cjelodnevne škole. Uz to, vijećnici su prihvatili i projekte energetske obnove OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija te OŠ Petar Zrinski Jalžabet. Ukupna procijenjena vrijednost ta dva projekta je 3.419.745,04 eura, a za njih je odobreno 2.342.325,47 eura bespovratnih sredstava, dok će preostala sredstva osigurati Varaždinska županija.

Prihvaćena su i infrastrukturna ulaganja u osnovne škole Novi Marof, Svibovec, Bisag i Martijanec ukupne procijenjene vrijednosti 1.298.400 eura, za što sredstva osigurava resorno ministarstvo i to u sklopu provedbe eksperimentalnog programa „Osnovna škola kao cjelodnevna škola“, u koji su uključene te četiri škole.

 

Bukotermalu, društvu u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, županijski vijećnici su jednoglasno dali pozitivno mišljenje na temelju kojeg mogu pokrenuti postupak izvlaštenja za česticu u Lunjkovcu koja se nalazi na istražnom prostoru „Lunjkovec – Kutnjak“.

– Na tom istražnom prostoru obavljena su sva potrebna istraživanja koja su potvrdila da je na dubini od 2.430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije. Bukotermal je trenutno u postupku ishođenja dva posljednja rješenja na temelju kojih možemo krenuti u projektiranje, a potom i u izgradnju same geotermalne elektrane. Međutim, da bi to bilo moguće, nužno je otkupiti česticu u Lunjkovcu koja je u vlasništvu tvrtke INA, a s kojom ni nakon više godina Bukotermal nije uspio riješiti kupoprodaju te je nužno pokrenuti postupak izvlaštenja – rekao je župan Stričak.

Jednoglasno je donesena i odluka o kupnji dvorca Bela I za 330.000 eura. – Na području Varaždinske županije nalazi se 226 zaštićenih i preventivno zaštićenih kulturnih dobara, od čega su 32 arheološka kulturna dobra, a dva su zaštićena na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine svijeta. Da bismo što više tih dobara prezentirali, Županija je pokrenula izgradnju posjetiteljskih i interpretacijskih centara na pet iznimno vrijednih lokaliteta, ne samo lokalno i nacionalno, nego i na svjetskoj razini. Riječ je lokalitetima fosilnog vulkana, voćanskih neandertalaca, vunastog nosoroga, halštatskih knezova i rimskih termi – naveo je župan Stričak.

Uz dvorac Belu I, kupuje se i oko 30.000 četvornih metara okolnog zemljišta. – Cijelo to područje poznato kao dolina vitezova Ivanovaca, tj. naselja Presečno, Krušljevec, Beletinec, Podevčevo, Filipići, Završje, Seljanec, Margečan i druga, zasad nema nikakvu društveno-kulturnu infrastrukturu. Vjerujemo da će privođenje dvorca Bela I kulturno-turističkoj svrsi za cijeli kraj biti dodatan poticaj za bavljenje turizmom i eko-proizvodnjom te oživljavanje starih obrta i zanata – rekao je Stričak i dodao:

– Za kineski zid i egipatske piramide svi ste čuli. Mogu li ovi naši lokaliteti biti toliko zanimljivi? Pojedinačno zasigurno ne, ali nigdje na svijetu na ovako malom prostoru kao što je Varaždinska županija ne postoje lokaliteti koji svjedoče o svim vremenskim i povijesnim slojevima čovječanstva. Zato je bitno da sva naša kulturna dobra čuvamo, štitimo, otkupimo ono što je moguće te da postanemo važna točkica na karti svjetske kulturne baštine. Svaki od tih lokaliteta, pa tako i dvorac Bela I bit će dio buduće mreže muzejske ustanove, a u njemu bismo prezentirali sve vezano uz srednji vijek. Uz lokalitete ćemo vezati četiri pojma: znanje, okoliš, kultura i turizam, a vjerujem da će to biti dobitna kombinacija.

 

Na sjednici je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023. – 2025., a ujedno je izmijenjena Odluka o dodjeli nagrade Varaždinske županije najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola, kojom je iznos novčane nagrade s 663,61 eura povećan na 1.000 eura.

Županijski vijećnici su usvojili 5. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, Zaključak o davanju suglasnosti na odluke upravnih vijeća Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Doma zdravlja Varaždinske županije o raspolaganju nekretninama, Varaždinska biskupija, Pavlinska 8.

Prihvaćena je i Odluka o plaći i drugim pravima župana i zamjenika župana Varaždinske županije, u kojoj nema promjena u odnosu na dosadašnja prava, nego su sada objedinjena u jednoj odluci. Župan Stričak je naveo da većinu tih prava ne koristi, tj. dosad nije naplatio nijedan putni trošak, uzeo dnevnicu te nijednom nije koristio službenu karticu.

Prihvaćena je i Odluka o promjeni i proširenju djelatnosti Specijalne bolnice za medicinsku  rehabilitaciju Varaždinske Toplice nakon što je realiziran projekt „Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine“, što je omogućilo uvođenje novih terapijskih postupaka. Vijećnici su prihvatili i sve ostale točke dnevnog reda.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%