play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Župan Stričak sa članovima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se inače svake godine obilježava 30. kolovoza  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak susreo se sa članovima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije, a prijemu je nazočila i Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Župan je tom prilikom naglasio kako članovima Udruge koji još uvijek traže svoje najmilije Domovinski rat još uvijek traje. “Nažalost, tako dugo dok ne nađu posmrtne ostatke svojih najbližih za  ove drage ljude neće biti mira ni spokoja. Tek kada će imati prilike zapaliti svijeću i odati počast na grobu biti će malo smireniji. Na svim institucijama je da  kao i do sada ulože maksimalni napor da se pronađu nestali” rekao je župan te pružio podršku radu i aktivnostima Udruge.

Zahvalivši se na prijemu, Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije je rekao kako je vezano na Varaždinsku županiju 11. rujna 1991. godine 185 djelatnika zasebne postrojbe PU Varaždin upućeno na smjenu u Vukovar gdje su ostali  do njegovog pada. Također uputio je apel svima koji imaju bilo kakve informacije u vezi nestalih osoba da podijele s mjerodavnim institucijama. Broj za anonimnu prijavu o nestalim osobama je 072 111 111. “Od 185 policajaca, 119 ih je bilo zatočenih, 66 ranjenih, 21 poginulih te se petorica još uvijek vode kao nestali, a to su  Ivan Đurđek, Marijan Levak, Marijan Vučak, Slavko Šantek. Oni se naime  potražuju u PU Varaždinskoj te Ivan Oreški koji se potražuje u PU Međimurskoj. Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja i oslobađanja Vukovara u kojem je sudjelovala i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske “Roda”. U toj akciji četiri djelatnika smrtno su stradala dok se jedan vodi kao nestali , a to je Vlado Štampar koji se potražuje u PU Varaždinskoj. Traži se i  nestali pripadnik „PUMA“ Miroslav Harča” rekao  je Đurđek. Ljiljana Alvir je istaknula kako je u Republici Hrvatskoj još uvijek nepoznata sudbina 1.434 osoba te mjesto ukopa 398 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.832 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata. Udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije osnovana je 17. studenog 1994. u Varaždinu sa primarnim ciljem provođenja aktivnosti na pronalaženju i saznanju istine o sudbini svih nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu zatim poticanjem svih institucija države u pronalasku nestalih branitelja, obilježavanjem sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje, pomaganjem obiteljima i skrb za djecu nestalih branitelja.

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%