play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Župan Stričak priredio prijem za umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je u Županijskoj palači prijem za umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića, koji je prije trideset godina, u veljači 1992., preletom iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni MIG. Prijemu je nazočila i obitelj Danijela Borovića, supruga Snježana i sin Vanja, kao i načelnik Općine Gornji Kneginec, ujedno i županijski vijećnik Goran Kaniški, zatim županijski vijećnik brigadni general Željko Dvekar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek.

Župan Stričak je naglasio kako se cijela Hrvatska, a napose Varaždinska županija moraju ponositi ovim hrabrim i  domoljubnim činom Danijela Borovića.

– Čestitam umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske Danijelu Boroviću, nekadašnjem ratnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na dobivenom odličju Red kneza Domagoja s ogrlicom od strane Predsjednika Republike Hrvatske. To odličje mu služi kao ponos, a u isto vrijeme kao zahvala za sve ono što je učinio za vrijeme Domovinskog rata. Naime, prelet borbenim zrakoplovom iz neprijateljske vojske odnosno vojne baze Željava za Pulu je svakako čin vrijedan divljenja i poštovanja- rekao je župan.

 

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović zahvalio se županu na prijemu naglasivši kako je župan Anđelko Stričak prvi župan koji ga je primio te mu čestitao na herojskom podvigu.

– Nikada do sada nisam bio pozivan niti na svečane sjednice Gradskog vijeća niti na svečane sjednice Županijske skupštine, a niti  me bilo tko od lokalnih dužnosnika ikada pozvao u ovih trideset godina da popričamo o mojem preletu MIG-om. No, to nije bitno, osobno bi volio da se više cijeni i priča o ulozi branitelja s područja Varaždinske županije u obrambenom Domovinskome ratu. Jer doprinos Varaždinaca u oslobađanju Hrvatske je nemjerljiv – rekao je umirovljeni pukovnik Danijel Borović.

Podsjetimo, pripreme za prelet pilota Borovića trajale su mjesecima. Sam let prošao je dramatično i sve što je moglo, od početka je krenulo naopako. Zakompliciralo se vremenski, kasnilo je polijetanje, a u Pulu je Danijel Borović sletio na zadnjim kapima goriva i uz samo nekoliko svjetala uzduž devastirane piste.

Danijel Borović je za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Umirovljen je 2003. godine na osobni zahtjev.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Pripremljen bogat program povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki

  Općina Trnovec Bartolovečki slavi svoj dan. Tim je povodom pripremljen bogat program u kojem će brojni mještani moći pronaći nešto za sebe, od najmlađih do nešto starijih, a organizirane su i edukativne te eko akcije. Naime, najprije će se u petak, 19. travnja, održati nekoliko edukativnih događanja, i to u 13 sati vježba civilne zaštite „Potres 2024” kod zgrade Općine, zatim u 17 sati edukacija o prevenciji bolesti dijabetesa i […]

  today18/04/2024 5

  0%