Gospodarska škola Varaždin je u suradnji s OPG-om Cafuk i Varaždinskom županijom, organizirala manifestaciju “Zelje na veselje”. Učenici Gospodarske škole Varaždin pripremili su jela u kojima je glavni sastojak varaždinsko zelje, a namirnice za pripremu jela osigurala je Marija Cafuk.
Samom obilježavanju manifestacije prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek koji je istaknuo kako je važno da mladi preuzimaju iskustva starijih, uče i primjenjuju ih dalje u životu. Na taj način varaždinski tradicionalni proizvodi, poput heljde, bučina ulja i varaždinskog zelja, nastavljaju svoj suživot sa svim građanima Županije.
-Da bi neki proizvod živio u svom narodu, nije dovoljno imati ga na papiru ili u obliku knjige, već on mora biti suživot čovjeka i prirode, te je ovo samo nastavak jedne tradicije stare preko 200,300 godina. Važno nam je da je varaždinsko zelje ušlo i u škole te nam je drago da Gospodarska škola Varaždin to radi zadnjih par godina i naravno da ćemo nastaviti podržavati taj projekt – izjavio je pročelnik Vincek.
Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je već pet godina označeno europskom oznakom, donirala je za manifestaciju “Zelje na veselje” i bučine koštice i krumpir, uz varaždinsko zelje.
-Već više godina u ovo vrijeme s učenicima Gospodarske škole provodimo ovaj projekt u kojem oni pripremaju hranu od proizvoda koji su izrasli na našim poljima kako bi vidjeli da je to drugačije od onog što možemo kupiti u dućanu te kako bi vidjeli da je varaždinsko zelje najbolje za pravljenje sarme. Ono je savitljivo, tanko i domaćice ga jako vole – rekla je Cafuk.
Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Jasminka Kelemen, izjavila je kako je “Zelje na veselje” promocija jedne autohtone zajednice i promocija suradnje s OPG-om Cafuk. Spajanjem lokalnih namirnica s modernim načinom pripreme hrane je ono što učenicima Gospodarske škole Varaždin pokušavaju prenijeti.
-Kuhanje i priprema hrane od sezonskih namirnica obogaćuje nastavu i praksu naših učenika. Na natjecanjima koji su lokalnog, državnog, ali i međunarodnog karaktera te kroz razne projekte na kojima naši učenici sudjeluju, oni upoznavaju i promoviraju namirnice našeg kraja i našu školu, ali i sebe i svoj rad – istaknula je Kelemen.
Nevenka Bosilj, nastavnica kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin ističe kako kroz cijelu godinu učenici koriste tradicijske namirnice te ih samim time i promoviraju.
-Današnji zadatak bila je naša tradicija, regionalne namirnice, a fokusirali smo se na namirnice OPG-a Cafuk – Varaždinsko zelje, hajdinska kaša, krumpir, svježe zelje i prema tome smislili jela koja su jako fina i koja prezentiramo učenicima kako bismo ih naviknuli na naše namirnice. Ovo je klasika na jedan moderniji način – izjavila je Bosilj.
Učenici su za okupljene pripremili sarmu, restani krumpir, krpice sa zeljem i heljdinu kašu s dinstanim kiselim zeljem, peciva s bučinim uljem i sjemenkama, salate od crvenog i bijelog kupusa u kombinaciji s mrkvom začinjene s vrhnjem, majonezom i obogaćene s jajima te štrukle s krumpirom, zeljem i keljem.