play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zeljarijada se u Vidovcu održala po 25. put

Iako je bogat program Zeljarijade započeo već u petak sa zeljarskim igrama te prezentacijom gaženja i kiseljenja zelja, kao i Zeljarskom noći, u subotu, 23. rujna je službeno otvorena 25. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacije u Varaždinskoj županiji, koja se tradicionalno održava u Općini Vidovec.

Organizator ove manifestacije, koja obuhvaća bogat trodnevni program s ciljem popularizacije Varaždinskog zelja i drugih autohtonih proizvoda Varaždinske županije, je Kulturno-umjetničko društvo Vidovec, a manifestaciju pokroviteljstvom podržavaju Općina Vidovec i Varaždinska županija, s Ministarstvom poljoprivrede kao glavnim pokroviteljem.

O značaju ovog događanja govori i činjenica da se sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković pridružila proslavi ovog malog jubileja – 25 godina Zeljarijade. „-Koliko je to vrijedna manifestacija najprije govori raznolikost izlagača, a zatim i posjetitelja iz raznih krajeva Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ulažu značajne napore u promociju i prepoznavanje hrvatskih proizvoda. Ovo je kraj u kojem se svi s pravom ponosimo označenim proizvodima“ – poručila je ministrica i dodala kako je strateški cilj izrada Nacionalnog sustava označavanja. Hrvatska trenutno broji 44 zaštićena proizvoda, a ministrica je istaknula kako je još devet proizvoda u postupku označavanja.

-Jako velik broj proizvoda je zaštićen u posljednje dvije godine. To nas je dovelo na sedmo mjesto u Europskoj uniji, a svi zajedno trebamo učiniti sve da tih proizvoda bude – rekla je Vučković pohvalivši Varaždinsku županiju na čelu sa županom Anđelkom Stričakom. –Varaždinska županija ulaže značajne napore te je značajno doprinijela prepoznatljivosti, trženju i stvaranja veće vrijednosti proizvoda“ – zaključila je ministrica Vučković.

Župan Stričak objasnio je kako je nakon otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, na red stigla i vidovečka Zeljarijada. „-Same te manifestacije najbolje govore o kreativnosti i marljivosti žitelja Varaždinske županije. Kad govorimo o Općini Vidovec – to je općina u kojoj djeluje najviše OPG-ova, gdje je najveća proizvodnja. Kad govorimo o zelju, ovdje se proizvede oko 80% zelja koji se proizvodi u Varaždinskoj županiji“ – napomenuo je župan. Vrijednost ove manifestacije nije više samo od lokalnog značenja, a naglasio je to i župan Stričak. „-Ova manifestacija polako prerasta taj neki lokalni značaj te postaje jedna nacionalna manifestacija. Uz potporu ministarstva, uz potporu prisutnih kolega župana, gradonačelnika i načelnika, vjerujem da će ta manifestacija i u daljnjim godinama rasti i postati ne samo varaždinski brend, nego i nacionalni“ – objasnio je Stričak.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić je izrazio posebno zadovoljstvo što je i ministrica poljoprivrede nazočila 25. izdanju Zeljarijade, kao i nekoliko župana iz RH koji su došli dati potporu. „–Varaždinsko zelje, bučino ulje, Vidovečki gibanik tri su zaštićena proizvoda i mislim da smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina općina u RH koja ima toliko zaštićenih proizvoda. Mi smo poljoprivredni kraj – nešto više od 500 OPG-ova na 5000 stanovnika sve govori“  – naglasio je Hranić.

Čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja Marija Cafuk objasnila je kako su pripreme za ovogodišnju Zeljarijadu trajale nešto duže te da je za izradu sarme utrošeno oko 2 tone varaždinskog zelja! „-Od utorka nismo spavali, samo smo radili sarmu. U izradi ove sarme sudjelovali su učenici Gospodarske škole, učenici Arboretum Opeka – oni su se izmjenjivali po 30-ak učenika što je jako dobro za budućnost – točno će znati što je Varaždinsko zelje, što su oni radili u Vidovcu“ – ponosno je istaknula Cafuk.

Prigodnim riječima obratili su se i posebni gosti ovogodišnje Zeljarijade župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić pohvalivši manifestaciju te izrazivši veliko zadovoljstvo što nazoče ovom jubilarnom izdanju ove gastronomske manifestacije.

EU zastupnica Sunčana Glavak podsjetila je prisutne koliko je važna oznaka izvornosti na razini Europske unije, dok je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk podsjetio na važnost održavanja ovakvih manifestacija.

Otvorenju Zeljarijade nazočili su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, državni tajnik Zdravko Tušek, saborski zastupnici Predrag Štromar i Zoran Gregurević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek, mnogobrojni načelnici te gradonačelnici.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bučina ulja s međunarodne izložbe Alpe-Adria donirana Caritasovoj pučkoj kuhinji

  Varaždinska županija nakon završene izložbe bučinih ulja koju svake godine organizira u mjesecu svibnju već tradicionalno daruje Pučku kuhinju Biskupijskog Caritasa bučinim uljima koja su bila izložena i promovirana na izložbi. Tako su zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek ravnatelju Biskupijskog Caritasa Anti Šoli predali 150 bočica bučinog ulja koje je bilo izloženo na subotnjoj 6. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria […]

  today27/05/2024 1

  0%