play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zdravstvenim predavanjima u Maruševcu obilježen Dan narcisa

U povodu javno-zdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organizirali su javnu tribinu o zdravlju. Tribina koja je održana prošlog vikenda u prostorijama Općine Maruševec organizirana je s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Okupljenima se na početku zanimljivih predavanja obratila predsjednica Udruge žena Maruša Mirjana Podbojec kazavši kako je osim edukacije o očuvanju zdravlja cilj ove tribine i dati podršku oboljelim građanima te ih ohrabriti na putu ozdravljenja. Udruga žena Maruša tom je prilikom dijelila edukativne materijale i narcise sudionicima tribine, a sredstva od prikupljenih donacija uručena su Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

O važnosti odaziva na preglede dojki u Općoj bolnici Varaždin, kao i o mamografiji, ultrazvuku i magnetskog rezonanciji na skupu je govorila je dr. Dorotea Bosilj iz Opće bolnice Varaždin, dok su o podršci operiranim bolesnicima govorile predstavnice Mammae kluba Varaždin Slavica Borko i Iva Delonga Habek, koja je ujedno demonstrirala pregled i samopregled na torzu.

Osim o prevenciji najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, na tribini u Maruševcu riječi je bilo i o bolestima koje zahvaćaju mušku populaciju. Tako je dr. Sunčana Milić govorila o bolesti prostate i povišenim vrijednostima PSA, za koje je preglede potrebno prvi put učiniti u dobi od 40 do 45 godina.

O bolestima krvožilnog sustava, srčanom i moždanom udaru, kao i arterijskoj hipertenziji i aterosklerozi te virusnim infekcijama i važnosti higijene govorio je dr. Marko Šrajbek, dok je patronažna sestra Anica Kolenko govorila o štetnosti energetskih pića te naglasila kako šećer koji svakodnevno unosimo kroz različite proizvode predstavlja podlogu za sve bolesti. U praktičnom dijelu, predstavljen je prijenosni pametni EKG aparat za rano otkrivanje mana na srcu, tvrtke Biognost.

Okupljenima se obratio i načelnik Mario Klapša, kazavši kako je Općini Maruševec važno zdravlje građana, zbog čega i poduzima ciljane aktivnosti da bi se smanjila smrtnost i sačuvalo zdravlje ljudi. -Općina Maruševec je proteklom vremenu provela europski projekt „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“ putem kojeg smo održali edukacije i nabavili dva automatska vanjska defibrilatora koji spašavaju ljudske živote, da bismo kasnije nabavili još dva AVD uređaja koje smo postavili kod društvenih domova u Donjem Ladanju, Jurketincu, Cerju Nebojse i Druškovcu. Nabavljamo i doniramo medicinsku opremu Domu zdravlja za našu Ambulantu u Maruševcu da bi medicinsko osoblje moglo što lakše i brže pomoći i liječiti mještane. Nakon pauze zbog bolesti COVID-19 ponovno su krenula zdravstvena savjetovanja na području naših mjesnih odbora zahvaljujući našoj patronažnoj sestri, a kroz suradnju s našim udrugama organiziramo ovakve tribine, ali i aktivnosti poput brojnih sportskih turnira i biciklijada, sve u cilju brige o zdravlju i poticanja građana na fizičke aktivnosti, rekao je načelnik Klapša.

U Maruševcu u sklopu javno-zdravstvene tribine mnogobrojni sudionici skupa čuli su brojne korisne informacije vezane za prevenciju bolesti, ali i izmjeriti tlak i šećer u krvi u čemu su pripomogli djelatnici i učenici Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu. Na kraju programa, žuti baloni pušteni su na nebo iznad Maruševca u znak podrške oboljelima od raka dojke.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%