play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zbog smanjenih zaliha krvi varaždinska bolnica uputila apel dobrovoljnim darivateljima

Opća bolnica Varaždin u srijedu je zbog nedostatka zaliha krvi uputila poziv darivateljima krvi, a voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin upozorava kako je situacija ozbiljna.

 

– Po pitanju zaliha krvi, ovog trenutka su kritične krvne grupe A pozitivna, 0 pozitivna, A negativna i 0 negativna, nešto smanjene su i zalihe B negativne krvi, a donekle smo snabdjeveni s B i AB.  Na poziv se odazvao veći broj darivatelja i nadam se da će se u odazvati i u narednim danima te da ćemo uspjeti popuniti zalihe krvi koje nam, nažalost, nedostaju zbog ove situacije u kojoj smo se našli, epidemije koronavirusa – naglašava Jaklin.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicini dodaje kako su prošloga tjedna otpale dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u školama zbog prelaska na online model nastave, a to je rezultiralo i značajno smanjenim zalihama krvi.

 

Zahvalila je svima koji su se dosad odazvali te uputila apel svima onima koji su u mogućnosti da dođu darivati krv kako bi pomogli onima kojima je to prijekopotrebno.

 

S obzirom na epidemiju, ukoliko je darivatelj nedavno prebolio COVID-19, krv može darivati 15 dana nakon zadnjih simptoma. Jednako tako, zdravi darivatelji moraju proći trijažu, a covid potvrda nije nužna. Uz to, ukoliko je darivatelj primio cjepivo nužno je da prije samog darivanja prođe 48 sati od cijepljenja.

 

Dobrovoljni darivatelji krv mogu dati na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin svakim radnim danom. Srijedom i četvrtkom je to od 7.30 do 13 sati, a ostale dane od 7.30 do 10 sati. Zbog smanjenih zaliha u petak će se raditi produženo, do 13 sati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 7