play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završila je petodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine

S izvedbom maštovite lutkarske etide ‘Hrast’ u formi kazališta sjena završila je petodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se, u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održala od 24. do 29. lipnja 2022. godine.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, Ukrajinsku i Hrvatsku, stvarali prijateljstva, zajednički otkrivali kazalište sjena i pri tom su doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost. Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu ‘Hrast’. Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević, 2019. godine.

Radionica, koju je osmislila i vodila Tanja Novak, dramska pedagoginja KSM-a,  s ciljem da djeci i mladima omogući da kroz dramsko-pedagošku igru nadopunjuju vlastite svjetonazore i da stvore prijateljstva, da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila, pokazala se veoma uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice.

 

Pri realizaciji projekta Kazališnog studija mladih, uz podršku Senke Bulić, Intendantice HNK u Varaždinu pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Za izgradnju novog dječjeg vrtića u Varaždinske Toplice stiže više od 8,6 milijuna kuna

  U Grad Varaždinske Toplice stiže više od 8,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za prijeko potreban i važan projekt kojim će se najmlađim stanovnicima grada osigurati nadstandard u predškolskom odgoju i obrazovanju. Riječ je o izgradnji novog objekta dječjeg vrtića na području Varaždinskih Toplica, za što je Gradu Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo bespovratna sredstva u iznosu od 8,64 milijuna kuna, a iznos ostvarene potpore je stopostotan.  Zadovoljstvo zbog ovih odličnih […]

  today08/12/2022 20

  0%