play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završeni radovi na energetskoj obnovi II. osnovne škole Varaždin

Ispred zgrade II. osnovne škole u Varaždinu održana je završna konferencija projekta energetske obnove II. osnovne škole Varaždin. Radovi na energetskoj obnovi škole počeli su 15. srpnja prošle godine, a obnovom,  škola je dobila novu stolariju, u svim učionicama spušteni su stropovi, ugrađeni su rekuperatori za ventilaciju, postavljena je energetska učinkovitija rasvjeta, a kako je rekao ravnatelj Druge osnovne škole Ernest Habek već sada ušteda na energen tima iznosi više od 50 posto. Završetkom obnove Druge osnovne škole Varaždin, Grad Varaždin završio je važan ciklus obnove i dogradnje osnovnih škola, izjavio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok najavio da će se prijavom na ITU projekte obnoviti potkrovlje škole i zvjezdarnica po čemu je ta škola jedinstvena. Najavljeno je i uređenje okoliša škole. Projekt energetske obnove Druge osnovne škole je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost je bila 17,8 milijuna kuna.

Grad Varaždin od kolovoza 2019. godine provodi projekt Energetske obnove zgrade II. osnovne škole Varaždin na adresi Augusta Cesarca 10 u Varaždinu. Projekt je 2018. godine prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje izvora energije u zgradama javnog sektora“, referentne oznake KK.04.2.1.04. Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, Prioritetne osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskog prioriteta 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade, i u stambenom sektoru, te Specifičnog cilja 4c1 Smanjenje  potrošnje energije u zgradama javnog  sektora.  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava – referentni broj KK.04.2.1.04.0607 za projekt Energetska obnova zgrade II. osnovne škole Varaždin na adresi Augusta Cesarca 10, Varaždin dana 9. kolovoza 2019. godine potpisali su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Grad Varaždin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.883.975,87 kuna, a odobreni ukupni prihvatljivi troškovi iznose 17.540.453,37 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nakon ocjene projektnog prijedloga predložio dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 9.703.974,25 kuna. Kako bi osigurao uspješnu provedbu ovog projekta, Grad Varaždin sklopio je s HBOR-om Ugovor o kreditu u iznosu od 8.180.001,62 kuna iz Programa kreditiranja ESIF – Krediti za energetsku učinkovitost po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,5 % godišnje. Grad Varaždin pokrenuo je u ožujku 2020. godine otvoreni postupak nabave radova na  energetskoj obnovi II. osnovne škole Varaždin te je po završetku postupka 3. srpnja 2020. godine s trgovačkim društvom Hidroing d.d. iz Varaždina potpisan Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade II. osnovne škole Varaždin. Radovi energetskoj obnovi škole počeli su 14. srpnja 2020. godine te su završili 15. travnja 2021. godine, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosila je 16.421.919,87 kuna s PDV-om. Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, radovima je povećana toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, zamijenjen je pokrov, vanjski prozori i vrata postojeće zgrade škole. Ugradnjom novog sustava grijanja, uvođenjem sustava ventilacije te zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom, postignuto je  poboljšanje energetskog svojstva zgrade.

Provedba projekta energetske obnove rezultirala je  obnovljenom i energetski učinkovitijom zgradom škole u kojoj će se zahvaljujući poboljšanim uvjetima korištenja, učenicima i djelatnicima pružiti kvalitetnije i zdravije radno okruženje.

Uz izvrsne uvjete za rad olakšat će se razvijanje učeničkih i učiteljskih znanja, a dodatna vrijednost projekta je i edukacija novih generacija o energetskoj učinkovitosti.

Zahvaljujući radovima na energetskoj obnovi zgrade postići će se znatne uštede; na grijanju odnosno hlađenju uštede će iznositi 75,67 %, dok će smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini biti 75,00 % čime je energetska slika objekta značajno popravljena. Ovim mjerama i obnovom  stvoreni su bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećana je kvaliteta, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te je podignut opći komfor življenja u objektu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpisan ugovor za sanaciju oborinske odvodnje u Strmcu Remetinečkom

  Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i vlasnik obrta za niskogradnju i nadzor Niskogradnja Veselnik, Mario Veselnik, potpisali su u Novom Marofu ugovor o izvođenju radova na sanaciji, odnosno zacjevljenju, oborinske odvodnje uz nerazvrstane ceste u naselju Strmec Remetinečki. Ukupna vrijednost radova je 335.812,50 kuna s PDV-om, a rok za završetak radova je dva mjeseca. Gradonačelnik Jenkač je istaknuo da se intervenira tamo gdje se uoče određeni problemi. „U proračunu smo […]

  today01/04/2021 132

  0%