play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završena obnova fasade starog dijela zgrade Prve gimnazije Varaždin

U društvu ravnateljice Prve gimnazije Varaždin Janje Banić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zajedno s pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, suradnicima i članovima školskog odbora obišao je danas, u utorak, 12. srpnja završetak radova na obnovi fasade starog dijela zgrade Prve gimnazije Varaždin. Kao što je rekla ravnateljica Janja Banić, ova srednjoškolska ustanova djeluje u dvije zgrade – jedna od njih izgrađena 1876. godine i dio je zaštićene jezgre grada Varaždina. Shodno tome, na njoj su se radovi mogli odvijati samo pod strogim nadzorom Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Prošle godine smo potporom Varaždinske županije dobili mogućnost prijave uređenja fasade starog dijela škole na natječaj Ministarstva kulture za nepokretna kulturna dobra, a odobreno nam je ukupno 100 tisuća kuna sredstava. Ukupna vrijednost investicije je preko 560 tisuća kuna, od čega je 460 tisuća kuna financiran sredstvima iz županijskog proračuna” – objasnila je između ostalog ravnateljica Banić dodavši kako je obnovljeno južno i istočno pročelje te zabatni zidovi.

Ono što je sada na redu je sjeverno i zapadno pročelje, dakle dvorišni dio starog dijela zgrade u ukupnom iznosu 528.656,25 kuna. Ministarstvo kulture po novom natječaju odobrilo je gimnaziji 100 tisuća kuna, dok će preostali iznos u visini od 428.656,25 kuna osigurati županija. „To za nas znači jako puno, pogotovo za one od nas koji smo i polazili ovu školu u starom dijelu zgrade i koji smo emotivno vezani za taj dio zgrade. Vidjeti nešto ovakvo u centru grada također je prekrasna stvar. Moram napomenuti kako je dio fasade već bio opasan za građane tako da smo morali ograditi taj dio kako bi spriječili da se građani približavaju” – naglasila je ravnateljica Banić.

Varaždinski župan Anđelko Stričak svim zaposlenicima Prve gimnazije Varaždin čestitao je na postignućima jer, kao što je istaknuo, gdje god da se pojave učenici Prve gimnazije Varaždin – osvajaju medalje i to je najveća vrijednost ove ustanove. „Varaždinska županija, kao i sve naše ustanove kontinuirano vode brigu o svim objektima pa tako i o ovom. Jasno nam je da je nemoguće sve riješiti unutar godine dana, ali radeći po fazama,, sigurno je da ćemo sve urediti i privesti kraju. Danas smo obišli prvi dio koji je zaista impresivan. Nakon toga slijedi drugi dio to je obnova sjevernog i zapadnog pročelja. Siguran sam da će, ako ne do kraja godine, onda do kraja iduće ova zgrada biti jedna varaždinska ljepotica” – izjavio je župan Stričak.

Pročelnik Huđek predstavnike medija upoznao je s rezultatima upisa u prve razrede srednjih škola. Već sada popunjene su Prva gimnazija Varaždin, Druga gimnazija Varaždin, Elektrostrojarska škola Varaždin, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Medicinska škola Varaždin i Srednja škola u Maruševcu. Gledajući sve srednjoškolske ustanove kojima je osnivač županija i one kojima nije – od ukupno 1933 upisna mjesta, ostalo je slobodno svega 151 mjesto. „Ono što možemo reći, gledajući u postotku, a ne brojčano, pobjednik upisa je Srednja škola „Arboretum Opeka“. Naime, ako uzmemo 2020. godinu kao referentnu, ove godine u tu školu imamo 50 posto veći upis nego tada. U ovom trenutku naš indeks upisa na ljetnom roku je 108, prošle godine u ovo vrijeme bio je 107, znači za jedan postotni bod smo jači. To znači da ćemo zajedno s jesenskim upisnim rokom ispuniti brojku od 10 posto učenika koji dolaze iz drugih županija.” – naglasio je Huđek.

Do 13. srpnja budući srednjoškolci moraju dostaviti dokumentaciju u škole, a do 15. srpnja bit će objava okvirnog broja slobodnih mjesta. Jesenski rok počinje 20. kolovoza i završava 27. kolovoza, dok nova školska godina započinje 9. rujna. Od 12. rujna počinju upisi i u centre izvrsnosti koji će započeti danom otvorenih vrata gdje će se pokazati što sve očekuje buduće polaznike.

Po završetku konferencije za medije župan Stričak ravnateljici škole uručio je Zaključak o odobravanju sredstava za obnovu sjevernog i zapadnog pročelja Prve gimnazije Varaždin.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U okviru programa Dana Općine organizirani edukacija o prevenciji dijabetesa i mjerenje šećera u krvi

  Jedan od programa u okviru obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki bila je i edukacija o prevenciji dijabetese, a tom je prilikom u petak sudionicima predavanja mjeren šećer. Akciji i edukaciji prisustvovala je i Ana Bramović, koja je istaknula da je jako zadovoljna s akcijom koju je organizirala Općina te da je čula mnoge korisne informacije koje su je zanimale." Šećer provjeravam stalno, svaki mjesec, kao i kolesterol svaka tri mjeseca"  […]

  today20/04/2024 3

  0%