play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zavod za hitnu medicinu postaje prvi nastavni zavod u Varaždinskoj županiji i treći u Hrvatskoj u području hitne medicine

Nakon što je Županijska skupština Varaždinske županije jednoglasno donijela odluku, pokrenut je postupak za prelazak Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Nastavni zavod za hitnu medicinu. „Ovo će biti prvi nastavni zavod u našoj županiji i treći nastavni zavod u Hrvatskoj u hitnoj medicini, na što smo ponosni. Osim pružanja hitne medicinske pomoći i obavljanja sanitetskog prijevoza, djelatnost Zavoda sada će biti proširena na obavljanje nastave iz područja hitne medicine. I dosad su obavljali edukacije za djelatnike drugih zavoda i MORH-a, a sada, nakon što su potpisali ugovor sa Sveučilištem Sjever o znanstveno-poslovnoj suradnji, službeno postaju nastavna baza Sveučilišta“ – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je danas obišla Zavod.

Ovome su prethodile višegodišnje pripreme.

– Već su 2015. godine prve doktorice medicine poslane na specijalizaciju iz hitne medicine, a financirali smo i edukacije za nacionalne instruktore. Danas imamo dva nacionalna instruktora za izvanbolničku hitnu medicinu te jednog nacionalnog instruktora za prijavno-dojavnu jedinicu. Imamo i nekoliko instruktora za AVD uređaje. Uz to smo u naš edukacijski centar u Ludbregu uložili značajna sredstava, pa je odnedavno opremljen uređajima i opremom za održavanje edukacija na nacionalnoj razini. Služi za obuku naših djelatnika, ali i djelatnika iz drugih županija, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske te povremeno i drugih županija. Odlično surađujemo i s MORH-om, koji svoje djelatnike educiraju kod nas na tečajevima izvanbolničke hitne, dok je istovremeno u njihovim prostorima 28 naših djelatnika dosad završilo tečajeve pripreme i transporta bolesnika helikopterom – pojasnio je ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec.


Napominje da će studenti ubuduće u Zavodu moći stjecati nova znanja i iskustva, a njihovi djelatnici će moći biti i dio nastavne baze Sveučilišta, pisati znanstvene radove i usavršavati se. Sveučilište Sjever istovremeno sudjeluje u obrazovanju djelatnika Zavoda koji studiraju na preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Sestrinstva.

– Hitna medicinska služba zbrinjava stanja koja neposredno ugrožavaju ljudske živote ili ozbiljno narušavaju ljudsko zdravlje te je, osim kvalitetne medicinske opreme, još potrebnija kvalitetna edukacija zdravstvenog osoblja koju Sveučilište Sjever sa svojim kadrovskim i infrastrukturnim kapacitetima može realizirati – navela je pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Marijana Neuberg.

S obzirom na najavljene promjene u zdravstvenom sustavu i potrebne specijalizacije prvostupnika iz hitne medicine, otvara se veliki prostor za unapređenje suradnje, napominje pročelnica.

– Sveučilište Sjever i Zavod surađuju u održavanju kliničkih vježbi studenata Sestrinstva za koju se nadamo da će se proširiti uspostavom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Cilj je pružiti studentima što realniju sliku djelokruga rada u hitnim situacijama i pripremiti ih da bi što spremnije pružali pomoć našim građanima. Ujedno suradnju nastavljamo na zajedničkoj prijavi projekata, edukaciji djelatnika Nastavnog zavoda i opće populacije s ciljem što sigurnije skrbi – najavila je doc. dr. sc. Neuberg.

Studenti treće godine sestrinstva Irena Vidović iz Koprivnice i Matej Jaković iz Slatine dvoje su budućih zdravstvenih radnika koji će se educirati u Zavodu.

– Obavili smo vježbe u kabinetu, a sada ćemo krenuti na edukacije u samom Zavodu, što jedva čekamo jer ćemo sada imati konkretne vježbe s pacijentima – rekli su Irena i Matej.

I dok je Irena studij u Varaždinu upisala nakon što je u Srednjoj školi Koprivnica završila školovanje za medicinsku sestru, Matej se za studij sestrinstva odlučio nakon završene klasične gimnazije u Virovitici. Oboje su iznimno zadovoljni studijem i predavačima, a posebno time što znanja i vještine stječu i radom u zdravstvenim ustanovama.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 1

  0%