play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Započelo prikupljanje uzoraka vina za 20. Decanter

Prva zlatna, 12 srebrnih i 25 brončanih medalja osvojenih na prošlogodišnjem 19. Decanteru u Londonu bile su i više nego odličan poticaj da Varaždinska županija i ove godine na ovo najveće i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje pošalje svoja vina.

Kako bi bila sigurna u kvalitetu vina koja šalje na natjecanje, Varaždinska županija i ove je godine angažirala hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana kao svog „vinskog izbornika“ koji će, zajedno s poznatim vinskim stručnjakom Darkom Lugarićem odabrati uzorke vina i poslati ih na ovogodišnji Decanter.

I dok je prijašnjih godina, Lasan obilazio svaku pojedinu vinariju, ove godine sva potencijalna vina skupljena su na jednom mjestu, a koliko je natjecanje prepoznato kod samih vinara govori i činjenica da je za prikupljanje uzoraka ove godine prijavljen i veći broj vinarija.

Osim selekcije vina za Decanter, održana je i vinska radionica za vinare pod nazivom „Usporedba kvalitete varaždinskih vina sa internacionalnim vinima istog sortimenta“. Tako su se na radionici naša vina uparila i usporedila s vinima istog sortimenta iz Njemačke, Italije, Čilea, Francuske…

Podršku ovoj inicijativi dao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pri čemu je naglasio da će županija i ove godine pokriti troškove kotizacije za sva odabrana vina. Ovim projektom ujedno se želi postići povećanje kvalitete varaždinskih vina po najboljim standardima struke, promocija vinske kulture, afirmacija vina u Županiji i šire te pridonijeti daljnjem razvoju turizma.

Podsjetimo, Decanter World Wine Awards, najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu. Na tom natjecanju suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušaju vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni. Suci ih degustiraju pojedinačno pri čemu znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%