play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zajedničkom šetnjom Varaždinom medicinske sestre i tehničari obilježili Međunarodni dan sestrinstva

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u srijedu je ispred Gradske vijećnice dočekao medicinske sestre i tehničare koji su, u organizaciji Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, prigodnom zajedničkom šetnjom kroz grad obilježili Međunarodni dan sestrinstva.

S ciljem da se građanima približi važnost profesije u zdravstvenom sustavu te u zajednici, studentima Odjela za sestrinstvo te pročelnici Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijani Neuberg, u šetnji Varaždinom pridružili su se kolegice i kolege iz Opće bolnice Varaždin, Doma zdravlja Varaždinske županije, Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije te Medicinske škole Varaždin.  „Ovdje imamo i srednjoškolce, studente i ljude koji su već sada dio medicinskog sustava i predstavljaju njegov pokretač. Doktori jesu važni, ali oni koji daju srce i dušu tom sustavu su naše medicinske sestre i tehničari.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Svim prisutnima uputio je zahvalu povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva: „Želim zahvaliti svima vama, našim medicinskim sestrama i tehničarima na vašem nesebičnom radu i nemjerljivom doprinosu cijelom zdravstvenom sustavu jer nema segmenta u kojem vaša pomoć nije potrebna. Ta predanost svojoj profesiji, empatija, strpljivost i odricanje u korist zdravlja pacijenata posebno je došla do izražaja u posljednje dvije pandemijske godine. No, vaš rad je i prije pandemije i sada pun izazova, i to 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Zato je važno da znate i da osjećate da se vaša požrtvovnost cijeni i poštuje.“ – poručio je gradonačelnik Neven Bosilj uz molbu da ostanu u Hrvatskoj. „Znam da ste i izvan naše zemlje vrlo traženi i veća su primanja, ali učinit ćemo sve da se i kod nas mijenjaju stvari na bolje i da ćete ostati ovdje nakon završenog školovanja.“ – istaknuo je.

„Ovaj put odlučili smo se na jednu drugačiju aktivnost. Uz zajedničko druženje, željeli smo sinergijom spojiti naše mlade učenike srednje škole, studente koji su bili inicijatori ove aktivnosti, ali i njihove učitelje i mentore, Opću bolnicu Varaždin kao našu najveću suradnu ustanovu, Dom zdravlja i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije. Svi su oni danas u jednoj prigodnoj šetnji htjeli kod građana pobuditi interes za ovu profesiju, koja je itekako deficitarna – izjavila je pročelnica za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, te nastavila kako u cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje oko 12 tisuća sestara. „Svaka šesta sestra za deset godina odlazi u mirovinu što će se reflektirati na manjak. Itekako teško radilište i njihov posao uvjetuje i odlazak s tog radnog mjesta u neke lakše profesije. To su problemi o kojima bismo, uz doprinos medicinskih sestara i tehničara, posebice za vrijeme COVID epidemije, isto htjeli progovoriti“ istaknula je pročelnica Neuberg.

Medicinske sestre i tehničare pozdravio, a ujedno im se i zahvalio predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić. „Tvrdim da su medicinske sestre i tehničari heroji našeg društva. Danonoćno bdiju nad svima nama, kad je najteže pruže nam ruku, upute utješne riječi. Kad je bila korona, puno se ljudi zatvaralo, spuštalo rolete bojeći se neprijatelja o kojem nismo znali ništa, a oni su pod skafanderima danonoćno radili, u smjenama i u kojima nisu trebali i tu su pokazali humanost i ljubav prema svojem poslu i prema svima nama“ rekao je Križanić zaključivši da su zbog toga, ali i zbog brojnih drugih stvari medicinske sestre i tehničari omiljeni i voljeni među ljudima te da su upravo oni srce i duša, ali i kičma zdravstva.

Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje bolničarke Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Bosilj: “Opstrukcije se nastavljaju!”

  S praksom opstrukcije, stvaranja dodatnog kaosa i nerješavanjem problema nastavilo se i na redovitoj sjednici  Nadzornog odbora Čistoće d.o.o. – navodi se u priopćenju koje je poslala medijima varaždinska Gradska uprava.   „Kako sam i pretpostavio, sjednici Nadzornog odbora koji je postavio bivši gradonačelnik, danas, 7.srpnja 2021. odazvali su se samo predsjednik NO Miljenko Ernoić i članovi Kristina Milčetić Petrin i Vjeran Strahonja te budući da nije bilo kvoruma nije […]

  today07/07/2021 35

  0%