play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Za sufinanciranje turističkih projekata Varaždinska županija osigurala 172.540 eura

Varaždinska županija i ove godine nastavlja sa sufinanciranjem turističkih projekata s ciljem poticanja otvaranja novih smještajnih objekata, podizanja kvalitete postojećih i pokretanja novih turističkih sadržaja i atrakcija. Putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu, koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama, Varaždinska županija ove godine osigurat će 172.540 eura. O detaljima Javnog poziva na konferenciji za medije govorili su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, te vlasnik seoskog turizma „Grešna pilnica“ Izidor Gladović, ujedno i korisnik dosadašnjih javnih poziva.

Zamjenica župana Varaždinske županije naglasila je kako su upravo zajednički pristup i suradnja između javnog i privatnog sektora ključ uspjeha županijskog turizma, a bit će poticaj i za buduće obaranje rekorda.

 

Iza nas je inače rekordna godina s više od 206 tisuća noćenja i 89.000 dolazaka gostiju u našu županiju što samo potvrđuje našu želju i namjeru da Varaždinsku županiju i nadalje razvijamo  kao održivu, pametnu i sigurnu turističku destinaciju. Vrhunska eno i gastro ponuda, bogata prirodna i kulturna baština sigurno doprinose prepoznatljivosti naše županije, a kontinuirano podizanje standarda i rad na kvaliteti ponude te konstantno ulaganje u infrastrukturu i sam sadržaj je iznimno važno. Upravo kroz ovaj Javni poziv potičemo daljnji razvoj turizma,  odnosno želimo unaprijediti  postojeću turističku infrastrukturu i potaknuti novu – istaknula je zamjenica Zagorec naglasivši kako je u odnosu na 2021. godinu otvoreno još 50-tak novih smještajnih objekata, 11 novih kuća za odmor s pričom te 39 kuća za odmor s više od 300 novih ležaja.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen pojasnio je kako se županijske potpore dodjeljuju kroz četiri mjere, a Varaždinska županija će sufinancirati do maksimalno 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Prva mjera odnosi se na već postojeće iznajmljivače, koji imaju rješenje o kategorizaciji objekata. Druga mjera tiče se fizičkih i pravnih osoba koje svoju registriranu poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju turističkim djelatnostima poput kušaonica, agro turizma, izletišta.  Treća mjera također je namijenjena fizičkim i pravnim osobama i to onima koji su svoju registriranu turističku djelatnost obogatili dodatnim razvojem interaktivnih vizualnih ili umjetničkih atrakcija. Četvrta mjera namijenjena je početnicima, odnosno fizičkim i pravnim osobama koje tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti, a javljaju se s ciljem registracije novih smještajnih kapaciteta.

Kao i prošle godine, prihvatljivi troškovi su manji građevinski i zemljani radovi, ulaganje u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje, uređenje i opremanje interijera objekta, ulaganje u bazene, saune, hidromasažne bazene, promociju, trošak restauracije i obnove autohtonih objekata ili namještaja, trošak izgradnje ekološkog dječjeg igrališta, ulaganja u obnovljive izvore energije, uvođenja centralnog grijanja, trošak hortikulturnog uređenja okoliša, uređenja kupaonica i sanitarnog bloka te opremanja pješačke ili poučne staze na vlastitom imanju – objasnio je Majhen.

 

Načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško istaknuo je kako u Klenovnik pretežno dolaze domaći gosti, ali i strani, posebice iz zemalja članica Europske unije, a cilj Općine je u narednom razdoblju ponuditi što više sadržaja.

 

Naša općina bogata je kulturnom baštinom. Imamo kapelu sv. Wolfganga sagrađenu 1508. godine, naš najveći dvorac u Republici Hrvatskoj je sagrađen u Klenovniku 1616. godine, a tu je i Marijin put te nekoliko spilja od kojih je najpoznatija Mačkova pećina – rekao je Blaško dodavši kako se jedna mještanka na području Općine već 80 godina bavi licitarstvom koje je zaštitio i UNESCO.

Izidor Gladović istaknuo je kako se na svom seoskom imanju kroz promoviranje starinskih jela, običaja i etnologije preko svog muzeja trude ljudima približiti ono što je nekada bilo u njihovom kraju.

 

Što se ovog programa pomoći tiče, on je zaista dobro došlo i poticaj je za sve nas.  Tri puta sam bio korisnik programa. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, izgradili smo saunu, napravili smo ekološko dječje igralište, a posljednje što smo dobili bilo je sufinanciranje u energetski obnovljive izvore. Javljat ćemo se i dalje jer smatram da je svaki euro dobrodošao. Ne samo zato što su to novci, nego se tu vidi i briga naše županije kao i briga naše turističke zajednice da ipak i mi nešto značimo u toj priči te nam na taj način pomažu – zaključio je Gladović.

 

https://vzz.hr/pozivi/javni-poziv-za-dodjelu-bespovratnih-potpora-varazdinske-zupanije-u-turizmu-za-2023-godinu.html?id=2286&preview=a47aa78299

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Župan Stričak primio državne prvakinje, rukometašice ŽRK Koka

  Rukometašice Ženskog rukometnog kluba Koka starosti do 13 godina su prošli vikend u Poreču, na završnici 1. HRL U13, postale prvakinje Hrvatske. Ekipa sastavljena od 20 sjajnih mladih rukometašica je obranila naslov prvakinja Hrvatske pod vodstvom Maje Čop Andesilić, koja je proglašena najboljom trenericom. Na velikom uspjehu čestitao im je župan Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom za […]

  today14/06/2024 5

  0%