play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Za solarne elektrane na obiteljskim kućama dodijeljeno 100 tisuća bespovratnih eura

Varaždinska županija je krajem listopada  ove godine raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Varaždinske županije. Javni poziv bio je otvoreni do 15. prosinca ove godine, a za navedeni Javni poziv je u Županijskom proračunu za ovu godinu bilo osigurano 100 tisuća eura. Minimalni iznos koji se mogao dobiti je 200 eura, a maksimalni je iznosio 1.700 eura. Zaprimljeno je bilo ukupno 245 zahtjeva od čega je odobreno 216 zahtjeva, što pokazuje veliki interes građana za uvođenjem obnovljivih izvora energije. Svim korisnicima, koji će koristiti dobivena bespovratna sredstva uručene su u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu  Odluke o  bespovratnim sredstvima za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Varaždinske županije. Odluke je uručio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u društvu Darka Majhena, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove. Župan Stričak je tom prilikom podsjetio da je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije zaštita okoliša, a tu svakako spada i domena obnovljivih izvora energije. ” Varaždinska županija ima nekoliko programa i projekata vezanih uz to, anajvažniji je Bukotermal,odnosno izgradnja geotermalne elektrane za koju smo odradili sve predistražne radnje i u fazi smo idejnog rješenja. Potom ćemo to prijaviti na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i vjerujem da ćemo dobiti pozitivno rješenje. U ovoj godini je izgrađeno i postavljeno na krovove naših škola 12 solarnih elektrana, a pripremili smo još deset takvih projekata koje planiramo realizirati slijedeće godine. Potičemo i naše građane da na krovove svojih kuća ugrade mini solarne elektrane, odnosno da svi zajedno djelujemo u korist zaštite okoliša. U ovoj je godini za tu namjenu izdvojeno 60 posto više sredstava nego prošle godine,  a obzirom da se ovaj Javni poziv pokazao kao izuzetno dobar program, s time ćemo nastaviti i u idućoj godini jer ono što je dobro ne treba mijenjati – rekao je župan Stričak.

Pročelnik Darko Majhen je istaknuo kako su sredstva dodijeljena kroz tri mjere: za izradu dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, za izradu glavnog projekta za ugradnju sustava za obnovljive izvore energije te za kupnju i/ili ugradnju sustava za obnovljive izvore energije za obiteljske kuće koje imaju akt za gradnju ne stariji od 1. siječnja 2021. godine. “Kao što je već rečeno, za navedeni Javni poziv je u Županijskom proračunu za ovu godinu bilo osigurano 100 tisuća eura. Čestitam svima koji su se okrenuli proizvodnji zelene energije i time postali energetski neovisniji, a što će im dugoročno osigurati kvalitetnije uvjete života” poručio je Majhen. Jedan od onih koji su aplicirali na Javni poziv sa svojim projektom za gradnju solarne elektrane na obiteljskoj kući je Damir Fotak iz Novog Marofa. Dobio sam 270 eura, tolika je bila vrijednost mog projekta i toliko sam dobio. Prijavio sam se jer želim da kuća troši manje energije i da bude energetski neovisna i mislim da je to pametno rješenje, a i privatno se bavim gradnjom solarnih elektrana, tako da je i to jedan od razloga moje prijave – istaknuo je Fotak.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%