play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Za projekte i programe 267 udruga Varaždinska županija izdvojila 1,6 milijuna kuna

Udruge su naš partner u provođenju različitih programa i aktivnosti, one su i čuvari naše tradicije, običaja i kulture, ali su, što je također jako važno, oslonac i podrška našim građanima, posebno osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom – istaknuo je župan Anđelko Stričak danas na predstavljanju rezultata Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije.

Napomenuo je da je rad udruga bitan, jer se radi o građanima koji su spremni izdvojiti svoje vrijeme i novac da bi provodili aktivnosti i programe na različitim područjima. „Za projekte i programe udruga ove godine je odobren dosad najveći iznos iz proračuna, gotovo 1,6 milijuna kuna. Sredstava su dobile sve udruge koje su priložile pravovremene i potpune zahtjeve te one koje nisu sufinancirane od županijskih saveza, čiji rad Županija također podupire. U skladu s proračunskim mogućnostima, išli smo u susret svima te je prihvaćeno 92 posto programa i projekata. U odnosu na prošlu godinu, sredstva su povećana za 19 posto, dok je broj financiranih udruga veći za čak 24 posto. Konkretno, dok je prošle godine za programe i projekte 216 udruga odobreno 1.343.500 kuna, ove godine je za 267 udruga odobreno 1.598.500 kuna” – izvijestio je župan Stričak.

Uz predstavnike udruga, u atriju Županijske palače su bili predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnici upravnih odjela, županijski vijećnici i drugi gosti.

U ime pčelara Varaždinskoj županiji zahvalio je tajnik Pčelarske udruge „Čmalico“ iz Bednje Milan Vukovski, koji je istaknuo kako je riječ o mladoj udruzi koja broji 70-ak članova koji imaju oko 2.600 pčelinjih zajednica. „Posljednjih godina pčelari imaju velike probleme, a posebno je teška bila prošla godina. Da bi održali pčelarstvo, za pomoć smo se obratili Varaždinskoj županiji koja je prepoznala naše probleme i pomogla nam da pčelarstvo vratimo na razinu kakva je bila prije nekoliko godina. Ovakvom suradnjom pokazali smo da smo jedinstveni i da radimo za sve” – rekao je Vukovski.

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina djeluje punih 40 godina, te im ovakav vid potpore znači puno, napomenuo je predsjednik Društva Ivan Vujec. „Iza nas je puno godina rada, dobrih rezultata i aktivnosti koje nisu prestale ni u covid-krizi. Uspjeli smo okupiti mlađu generaciju koja se druži, posjećuje naše radionice, a dokaz tome je da smo ove godine učlanili čak 30-ak novih članova. Pokazatelj je to da je rad društva prepoznat i da ide naprijed. Drago mi je da smo priznati kao partner Varaždinske županije koja je u Hrvatskoj najpristupačnija županija za osobe s invaliditetom, koji se osjećaju kao ravnopravni članovi društva. Zahvaljujem Županiji što nam pomaže i pokušava pronaći rješenje za naše probleme” – rekao je Vujec.

Mateja-Anđelina Kramar iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj“ istaknula je da je ponosna na sinergiju djelovanja između Varaždinske županije i njihove udruge. „Diljem Hrvatske poznati smo po organizaciji nacionalnih projekata sadnje stabala s ciljem revitalizacije zelenih površina kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama” – rekla je Mateja-Anđelina Kramar.

DVD Hrženica predstavio je pak predsjednik tog društva Ivan Debelec, koji je izvijestio da imaju 80-ak članova i još 40-ak članova vatrogasnog podmlatka, a ove godine slave 150 godina postojanja i rada. „Riječ je o najstarijoj vatrogasnoj organizaciji osnovanoj u seoskoj sredini na području Hrvatske, ali i puno šire. Ne govori se bez razloga da je Varaždinska županija kolijevka hrvatskog vatrogastva jer, osim što imamo dugu tradiciju, naši vatrogasci prepoznati su po svom kvalitetnom radu. Hvala Varaždinskoj županiji, ali i svima koji pomažu rad vatrogasnih zajednica, a prije svega veliku zahvalu upućujem svojim kolegama vatrogascima na njihovom dobrovoljnom i humanom radu” – zaključio je predsjednik Debelec.

Gledajući po područjima i upravnim odjelima, najviše, 614.000 kuna za udruge je izdvojeno  preko Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, a za područja zaštite okoliša i prirode, zaštite životinja te promociju poljoprivrede i šumarstva. Slijedi Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport s 424.000 kuna za promicanje znanosti, obrazovanja i cjeloživotnog učenja, promicanje sporta, kulture, tehničke i informatičke kulture, potom s 388.500 kuna Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, a za razvoj socijalnih usluga, socijalnog poduzetništva i humanitarnih djelatnosti te zaštita zdravlja. Sredstva su izdvojena i preko Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove za promicanje poduzetništva i obrtništva, zaposlenosti te civilnu zaštitu i zaštitu i spašavanje, te preko Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana za aktivnije sudjelovanje mladih u društvu te zaštitu i promicanje ljudskih prava.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 7