play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Za male komunalne akcije u varaždinskom participativnom proračunu 300 tisuća eura

Za male komunalne akcije koje su predložili građani Varaždina odazvavši se na poziv da sudjeluju u participativnom dijelu proračuna tijekom 2024. godine bit će utrošeno 300 tisuća eura. Objavljeno je to na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu varaždinske gradske uprave u četvrtak, 15. veljače 2024. godine na kojoj su o participativnom proračunu govorili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i Anica Mušanović, privremena pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Da bi Grad Varaždin omogućio dodatno sudjelovanje građana u izradi proračuna, već treću godinu za redom provodi se projekt participativnog proračuna. – navela je uvodno pročelnica Mušanović te dodala: Građani na taj način mogu aktivno pridonijeti razvoju grada i poboljšanju kvalitete života. Građani su u razdoblju od 25. rujna do 31. listopada 2023. godine uputili 177 prijedloga putem elektroničke pošte ili pisanim putem. Na sve prijedloge je odgovoreno elektroničkim putem, a odgovori su pripremljeni u okviru upravnih tijela grada i u suradnji s trgovačkim društvima.

Za projekt participativnog proračuna u 2024. godine predviđeno je 300 eura, a o projektima koji će biti financirani govorio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković: Po dolasku smo odmah počeli mini-reformu kroz povećanje udjela građana u participaciji i transparentnosti proračuna. Odlučili smo ove godine odvojiti na posebnom mjestu 300 tisuća eura za prijedloge koji pridonose dobrobiti šire zajednice. Među prijedlozima bilo je najrazličitijih, od uređenja cijelih ulica pa do sitnih zahtjeva poput postavljanja stupića i prometnih znakova.– rekao je Marković najavivši da će kompletna lista prijedloga s odgovorima biti objavljena na internetskoj stranici Grada Varaždina: Na žalost, neki sugrađani su dobili negativne odgovore jer jednostavno u skladu s financijskim mogućnostima nismo u mogućnosti sve napraviti jer bi nam za to trebao još jedan proračun. Odlučili smo napraviti klasifikaciju projekata: pet onih koji su za dobrobit šire zajednice i pet pojedinačnih manjeg obima.

Marković je zatim objavio popis malih komunalnih akcija za unapređenje života u gradu. To su: Uređenje Malog placa, idejni projekt na temelju provedene akcije „Bok susedi“ i ankete građana. Zatim u suradnji sa školama i na prijedlog udruge Varaždinski biciklisti Natkriveni biciklistički parkinzi kod osnovnih škola. U Zbelavi će se financirati izgradnja sportskog igrališta, a izradit će se i projekta dokumentacija za šetalište, odnosno Parko sv. Ane. To je uključena i izrada idejnog rješenja za uređenje Bregeca, prostora između zgrada na Banfici. Od manjih projekata uključeni su Dogradnja sprava na street workout igralištima, Uređenje zelene površine na potezu Zavojna – Koprivnička, Klupe uz nogostup Jalkovečka – Marija Jurić Zagorka – Križanićeva, Ljuljačka za djecu mlađu od 3 godine u Hrašćici te Drveni most preko potoka Čunice u Zbelavi.

Među predloženim komunalnim akcijama su i one koje su već zatupljene u postojećim programima održavanja ili su bile planirane na drugim mjestima i već su realizirane poput uređenja pješačkih mostova preko Plitvice. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je na ukidanje vijeća mjesnih odbora koja su se pokazala u većini slučajeva neučinkovitim te da se otvaranjem participativnog proračuna željelo omogućiti građanima da direktnije utječu na poboljšanje kvalitete života svojim prijedlozima: Na rad predstavnika u vijećima i izbore trošila su se značajna sredstva, oko 150 tisuća eura. Dodali smo još toliko i sada su ta sredstva preusmjerena u direktne akcije kojima se realiziraju prijedlozi građana. To je nova razina u smjeru participacije građana. – navedeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Župan Stričak primio državne prvakinje, rukometašice ŽRK Koka

  Rukometašice Ženskog rukometnog kluba Koka starosti do 13 godina su prošli vikend u Poreču, na završnici 1. HRL U13, postale prvakinje Hrvatske. Ekipa sastavljena od 20 sjajnih mladih rukometašica je obranila naslov prvakinja Hrvatske pod vodstvom Maje Čop Andesilić, koja je proglašena najboljom trenericom. Na velikom uspjehu čestitao im je župan Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom za […]

  today14/06/2024 5

  0%