play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Za 60 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 190 eura, čak 63 posto više nego lani

Opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, programi za djecu i mlade, kao i oni ustanova te kulturno-umjetničkih društava, samo su dio od ukupno 60 programa u kulturi koji će u 2023. godini biti održani uz financijsku podršku Varaždinske županije.

Rezultat je to prvog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 190.000 eura ili 1,4 milijuna kuna, čak 63 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Ugovore o financiranju danas je župan Anđelko Stričak dodijelio predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga i samostalnim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi, a u prisustvu člana Kulturnog vijeća dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu, te resornog pročelnika dr. sc. Miroslava Huđeka.

– Ovaj Javni poziv predstavlja veliki iskorak. Prvi put je ovakav natječaj raspisan zasebno, samo za programe u kulturi, svima je bilo omogućeno da se prijave i dodijeljeno je više sredstava. Za 60 programa u kulturi, odnosno za sve prijavljene programe je dodijeljeno 190.000 eura, što je povećanje od 63 posto. Ovaj podatak jasno pokazuje da je riječ o najvećem, ali i o sveobuhvatnom javnom pozivu. Uključeni su svi dionici u kulturi, ustanove i udruge, a prvi put podršku su dobili samostalni umjetnici te druge fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi – rekao je župan Anđelko Stričak.

Konkretno, gradskim knjižnicama u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi su povećana sredstva, a konačno su sve knjižnice dobile sredstva za kupnju novih knjiga, napomenuo je Stričak.


– KUD-ovi, koji su čuvari tradicijske kulture, dobili su tri puta više sredstava u odnosu na prijašnje godine. Podržani su i programi koji uključuju djecu i mlade, a i dalje podržavamo programe ustanova u kulturi – Gradskog muzeja Varaždin, Državnog arhiva, HNK u Varaždinu, zatim program Kerekesh Teatra. Prvi put podršku su dobili i programi pučkih učilišta u Novom Marofu i Varaždinu. Podržana je i opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, renomirani festivali Varaždinske barokne večeri te Festival čipke u Lepoglavi te brojni drugi programi koji obogaćuju kulturu naše županije – naveo je župan.

Naglasio je da je izuzetno važno da je osnovano Kulturno vijeće, koje će pomoći pri definiranju potreba u kulturi, ali i pri donošenju strateških smjernica.

– Uvjereni smo da smo dali snažan vjetar u leđa svim dionicima u kulturi te da će to rezultirati brojnim novim i kvalitetnim programima u kulturi, koja je važan i prepoznatljiv element u Varaždinskoj županiji – istaknuo je župan Stričak.

Jedan od programa koji će biti održani u ovoj godini je koncert pod nazivom „Hrvatski dragulji“, za koji je financijska potpora dodijeljena samostalnoj umjetnici, članici Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, opernoj pjevačici Jeleni Štefanić.

– Zahvaljujem svima koji su prepoznali projekt inačice koji se originalno zove „Croatian Jewels“, a koji je prije dvije godine podržalo i Ministarstvo kulture i medija te je bio prezentiran na stranom tržištu. Mogu reći da je jako teško biti slobodan umjetnik, posebno nakon pandemije koronavirusa. Zato je svaka potpora, svaka inicijativa da se ulaže u kulturu dobrodošla i pohvalna. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što je sada prvi put otvorila Javni poziv i za samostalne umjetnike koji se mogu  natjecati s vlastitim programom – rekla je Jelena Štefanić, koja je ujedno zahvalila u ime Varaždinskih Toplica, tamošnjeg Muzeja i Turističke zajednice, na dodijeljenim sredstvima za sljedeću ediciju Festivala „Noć tes Aqua Iasae“ koji će biti održan u rujnu ove godine.

Među knjižnicama koje su prvi put dobile podršku za nabavu knjižne građe je Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“ Ivanec, koja je potporu dobila i za književni natječaj „Draga domača rieč“, čiji je cilj njegovanje i očuvanje domaćeg kajkavskog izričaja.


– Iako Varaždinska županija već dugi niz godina financira naš natječaj „Draga domača rieč“, ove godine prvi put financijsku potporu dobivamo za nabavu knjižne i neknjižne građe, što nam je iznimno važno. Mogu reći da govorim u ime svih ravnatelja narodnih, odnosno gradskih knjižnica jer to je poticanje rada naše primarne djelatnosti. Knjižnice će imati više financija za nabavu nove građe, pa će knjige biti dostupnije. S vremenom će to i pozitivno utjecati na čitanje i čitalačke navike svih korisnika knjižnica Varaždinske županije – rekla je Marina Grudenić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“.

Odluka o dodjeli financijskih sredstava dostupna je na sljedećem linku: https://bit.ly/3m2qd4O

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%