play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vugrin: Dobivamo manje cjepiva od predviđenog

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 176, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 289.

„Ovime smo 20-ak posto lošiji od hrvatskog prosjeka te smo na 8. mjestu među 20 županija i Gradom Zagrebom, pri čemu lošiju epidemiološku situaciju imaju gotovo sve priobalne županije. Epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji je svakako značajno bolja nego krajem prošle godine, no nikako ne možemo i ne smijemo zanemariti činjenicu da nam je sedmodnevna incidencija porasla sa 44 na 176 novozaraženih na 100.000 stanovnika u manje od tri tjedna. Dakle, točno je četiri puta veća te si nikako ne možemo priuštiti da nam situacija izmakne kontroli.” – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za novinare. Istaknuo je da apelira na sve građane županije da osvijeste činjenicu da nikakav set mjera ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje pojedinaca. „Okupljanjem većeg broja osoba iz različitih domaćinstava u zatvorenom prostoru stupanj rizika se povećava i nužno je da smo toga svjesni. I dalje postoje osobe koje nemaju simptome, a mogu prenijeti virus. U zatvorenom prostoru bez nošenja maski je to najlakše. Primjetno je da dolazi do sve većeg broja okupljanja u privatnim prostorima upravo zato jer se ljudi nisu vidjeli proteklih gotovo pola godine i htjeli bi se malo družiti. To je sve shvatljivo, no bojim se da virus baš i nema previše razumijevanje za to.” – naveo je Vugrin. U Varaždinskoj županiji se dnevno obavi u prosjeku 400 testiranja. – Kontinuirano testiramo više od hrvatskog prosjeka, trenutno 50 posto više. Naš Zavod za javno zdravstvo je dosad obavio već 89.000 PCR testiranja – napomenuo je Vugrin.

Jučer je testirano 438 uzoraka. Pozitivnih među simptomatskim je 17 % uzoraka, dok je u svim uzorcima 11 % pozitivnih. „U školama kojima je osnivač Varaždinska županija pozitivno je 47 učenika i 9 učitelja, u samoizolaciji je 51 razred s 998 učenika, a online nastava se provodi u 86 razreda. Tome treba pridodati škole kojima je osnivač Grad Varaždin, dodatnih 19 učenika i 9 učitelja pozitivnih na COVID-19 te 255 učenika u samoizolaciji. Time smo na više od 1.200 učenika i više od 70 učitelja u mjeri samoizolacije. Bez obzira na to, idući tjedan će sve škole koje imaju mogućnost, i dalje nastavu imati po modelu A, licem u lice, a model nastave prilagođavat će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije.” – izvijestio je Vugrin. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 56 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 27 na lokaciji Varaždin, a 29 osoba je u Klenovniku. Pri tome se 6 osoba nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a 5 od njih je na respiratoru. Tijekom 24 sata nema preminulih osoba pozitivnih na COVID-19, a dobra je vijest da preminulih od ove bolesti u županiji nema posljednjih sedam dana.

Vugrin je izvijestio da je u županiji dosad primijenjeno 15,5 tisuća doza cjepiva pri čemu je najmanje 12.000 građana dobilo barem jednu dozu, čime smo malo iznad 7 posto, što je i trenutni prosjek Hrvatske. „Iako se redovito govori o povećanju broja isporučenih doza, Varaždinska, ali i sve druge županije kontinuirano dobivaju manje cjepiva nego je za ožujak bilo predviđeno i time je Hrvatska, uz Bugarsku i Latviju, država s najmanjom stopom procijepljenosti u Europi. Protekli tjedan dobili smo 2.420 doza cjepiva, ovaj tjedan 2.320 doza. Dosad je ukupno stiglo 17.536 doza cjepiva. Liječnicima obiteljske medicine je u 5 tjedana isporučeno 8.800 doza cjepiva, što je oko 100 doza po liječniku ili 20 doza tjedno, pri čemu je dosad primijenjeno više od 7.000 doza. Za sljedeći tjedan imamo jedino potvrđen dolazak 720 doza cjepiva Pfizera. Napominjem da su u istoj situaciji sve županije te da nijedna, bez obzira na organizaciju cijepljenja putem liječnika ili u dvoranama neće uspjeti prije procijepiti svoje građane s obzirom da cjepivo dolazi proporcionalno broju stanovnika.” – zaključio je Vugrin.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Konstituiran Savjet mladih Grada Varaždina

  U Gradskoj vijećnici je u srijedu, 19. lipnja održana konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Varaždina. Sjednici je do izbora predsjednice Savjeta mladih predsjedavao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki. Za predsjednicu Savjeta mladih Grada Varaždina izabrana je Hana Kontrec, a za zamjenicu predsjednice Dorotea Strelec. Ostali članovi Savjeta mladih Grada Varaždina su Hana Polansky, Vito Martinčević, Karlo Težak, Mirta Venchiarutti-Cikač, Luka Šprem-Novak, Patrik Klarić i Luka Antončić. Novoizabrana predsjednica […]

  today21/06/2024 2

  0%