play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vlada Republike Hrvatske financira sanaciju bala u punom iznosu, odnosno 100 posto.

Na 263. sjednici, Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 16. studenog 2023. godine donijela Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje u Gradu Varaždinu.

Vlada je tom odlukom preuzela obavezu financiranja sanacije deponije u punom, stopostotnom iznosu  te podržala rješenje gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja koji je komentirao donošenje odluke: „Ovo je rezultat upornosti, truda i predanosti našeg projektnog tima. Put do ovog trenutka nije bio lak. Susreli smo se s izazovima, podmetanjima, pokušajima da se zaustave naši napori. No, unatoč svemu, stigli smo do cilja. Ova pobjeda nije samo naša – to je pobjeda zajednice, suradnje svih uključenih i podrške građana Varaždina. Hvala im što su vjerovali u ovo rješenje i strpljivo čekali ovaj trenutak. Ovaj korak prema održivom rješenju za balirani otpad ima šire značenje za našu zajednicu i okolinu. No, ovo je također podsjetnik da zajedničkim naporima možemo razbiti mitove i ostvariti značajne promjene. Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, a sada nastavljamo razbijati i druge mitove. Prvenstveno se zahvaljujem projektnom timu: Mirki Jozić, Aleksandri Anić Vučinić i Željki Brlečić koje su iznjedrile stotine dokumenata, elaborata, programa sanacije i raznih dozvola koje su nas dovele do rješenja. Zahvaljujem se i svim saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije koji su aktivno podržali ovo rješenje te smo se svi zajednički izborili da umjesto postojećeg sufinanciranja od 40 posto Vlada to financira u punom iznosu, odnosno 100 posto.“ – izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj neposredno nakon što je Vlada donijela odluku na otvorenom dijelu sjednice.

Odluku je obrazložio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović  koji je naglasio kako problem baliranog otpada muči građane grada Varaždina više od 15 godina. Pojasnio je je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati sanaciju bala u 100-postotnom iznosu, a to je nešto više od 29 milijuna eura. Na takav način zaštitit ćemo zdravlje naših ljudi, riješit ćemo i potencijalnu ugrozu za strateške rezerve pitke vode a u konačnici zaštitit ćemo i okoliš. – rekao je na sjednici Vlade ministar Davor Filipović predlažući donošenje odluke koju su članovi Vlade potom podržali jednoglasno.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio se zastupnicima u Hrvatskom saboru iz 3. izborne jedinice, te županu Anđelku Stričaku i gradonačelniku Grada Varaždina Nevenu Bosilj koji su u komunikaciji i u pripremi ove odluke bili aktivni.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Poziv građanima da daju svoje prijedloge u participativnom proračunu Grada Varaždina za 2024. godinu

  Građani Grada Varaždina treću godinu zaredom svojim idejama i prijedlozima mogu sudjelovati u pripremi proračuna. Sudjelovanjem u participativnom proračunu za 2024. godinu građani aktivno doprinose razvoju našeg grada i poboljšanju kvalitete života za sve nas. Za izradu participativnog proračuna za 2024. godinu izdvojit će se iznos od 300.000 eura, što znači da je ovo prilika da dobre ideje i prijedlozi za projekte dobiju konkretnu podršku i budu ostvareni.   Na službenoj […]

  today26/09/2023 36

  0%