play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vježba u Mađarevu: Aktiviralo se klizište

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji se obilježava 11. veljače, u petak je u Mađarevu (Krstičevo), izvedena stožerna simulacijsko-komunikacijska vježba „Klizište 2024”. Vježbu je organizirao Grad Novi Marof predvođen gradskim Stožerom civilne zaštite, u suradnji s Područnim uredom civilne zaštite Varaždin – Županijskim centrom 112 Varaždin.

Osim navedenih, u vježbu su bile uključene i žurne službe MUP – Policijska postaja Novi Marof, Vatrogasna zajednica Grada Novi Marof, Gradsko društvo Crvenoga križa Novi Marof, HGSS Varaždin i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije. Kako je rekao zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Novog Marofa Ivan Tuk, vježba je pripremljena na temelju procjena realnih opasnosti koje vrši Civilna zaštita.

– Kao potencijalnu opasnost uzeli smo aktivirano klizište, pri čemu je došlo do ugroze objekata i kućanstava te prekida opskrbe električnom energijom i pitkom vodom. U toj su situaciji bile angažirane sve potrebne službe – rekao je načelnik Stožera Ivan Tuk koji je rukovodio i koordinirao cijelu vježbu.

U realizaciji vježbe, dodaje Tuk, korištena je radio veza sustava „TETRA“ i Zapovjedni sustav nove generacije – Next Generation Incident Command System – NICS. Sustav NICS koristi se u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama, a omogućuje korisnicima razmjenu informacija u realnom vremenu te pristup bazama podataka i informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, geopozicijama vozila i osoba, kritičnoj infrastrukturi i slično.

Pomoću geografskog informacijskog sustava – GIS, NICS sve navedene informacije integrira u online kartu koja je dostupna svim službama uključenim u rješavanje krizne situacije. Svi novi podaci se sinkroniziraju putem mrežne suradnje, čime je omogućen jedinstven pogled na sve aktivnosti, olakšana suradnja i omogućeno brže donošenje ključnih odluka u upravljanju izvanrednim događajima.

– Testirali smo Sustav, a svi sudionici vježbe imali su određene zadatke. Cilj je zapravo bio utvrditi postupak aktiviranja članova Stožera civilne zaštite, aktiviranje operativnih snaga civilne zaštite te komunikacija, koordinacija i međusobna razmjena informacija tijekom akcije spašavanja pomoću radio veze i NICS sustava. Koordinaciju smo napravili unaprijed i vježba je protekla glatko, riješeni su svi problemi koji su se dogodili na terenu, a naše žurne službe ponovo su pokazale da su spremne na sve nedaće koje bi nas mogle zadesiti – zadovoljan je Tuk.

Dodao je da je sve što je predviđeno i realno: resursi koji su bili korišteni, od evakuacije i zbrinjavanja ozlijeđene osobe, pa do smještaja ljudi koji su u ugroženom području te opskrbe pitkom vodom i električnom energijom.

– Predvidjeli smo sve moguće događaje i svi resursi koji su korišteni, zapravo su nam na raspolaganju i inače, ništa nije izmišljeno ili preuveličano – kazao je načelnik novomarofskog Stožera civilne zaštite.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%