play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vincek: „Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor i plug i orati, ali nije tako!”

Razvoj tehnologije od poljoprivrednika danas iziskuje kontinuirano obrazovanje, kako bi, koristeći moderna dostignuća, mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Iako mnogo poljoprivrednika misli da je oranje jednostavna radnja, velike su razlike u tom postupku. Upravo iz tog razloga, odnosno da bi se prikazala stečena znanja i vještine, u Hrvatskoj se, po županijama, već niz godina organiziraju natjecanja u oranju. U Varaždinskoj županiji, natjecanje je održano 23. srpnja na parceli iza benzinske pumpu u Vidovcu. „Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor i plug i orati, ali nije tako, osobito u današnjem vremenu kada su prisutni stalni napretci tehnologije i proizvodnje. Postoje određene regule kako zemlju orati, koje debljine, koje širine, u koje vrijeme… Ovo natjecanje je onda samo popularizacija oranja kao važne agrotehničke mjere.“ – izjavio je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

U Varaždinskoj se županiji natjecanje orača organizira već 15 godina, kazala je Mara Bogović, voditeljica Službe za stručnu podršku – Područna jedinica Varaždin: „Ovo natjecanje je jedan od načina prikaza tehnike oranja kao važne agrotehnike u obradi tla za kvalitetnu pripremu tla za sjetvu odnosno sadnju. Također ovo je jedan od načina povezivanja naših poljoprivrednika, te razmjene iskustava.“

I ove se godine natjecanje orača provodi u dvije kategorije – plugovi premetnjaci i i plugovi ravnjaci, a ove je godine prijavljeno osam orača. Iako bi u normalnim epidemiološkim okolnostima pobjednici županijske razine natjecanja trebali na državno natjecanje ono se ove godine neće održati, navodi M. Bogović.

U Vidovec je stigla i ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede – Jelena Đugum: „Dugi niz godina Ministarstvo poljoprivrede i nekadašnja Savjetodavna služba su aktivni u promociji poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Ovakva natjecanja i ovakva formalna i neformalna druženja su jedan od modela kako povezati poljoprivrednike i potrošače poljoprivrednih proizvoda.“ – kazala je Đugum.

 

U natjecanju orača Varaždinske županije sudjelovali su: Igor Rogina, Ivan Vincek, Davor Pahić, Krunoslav Mužic i Darijan Mužic – u kategoriji ravnjaka, te Nikola Košić, Dario Pocedulić i Luka Tomiša – u kategoriji premetnjaka.

 

Nakon održanog natjecanja u oranju proglašeni su najbolji orači Varaždinske županije.

Kategorija – plugovi premetnjaci:

 1. Dario Pocedulić
 2. Nikola Košić
 3. Luka Tomiša

 

Kategorija – plugovi ravnjaci:

 1. Krunoslav Mužic
 2. Davor Pahić
 3. Darijan Mužic

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Pripremljen bogat program povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki

  Općina Trnovec Bartolovečki slavi svoj dan. Tim je povodom pripremljen bogat program u kojem će brojni mještani moći pronaći nešto za sebe, od najmlađih do nešto starijih, a organizirane su i edukativne te eko akcije. Naime, najprije će se u petak, 19. travnja, održati nekoliko edukativnih događanja, i to u 13 sati vježba civilne zaštite „Potres 2024” kod zgrade Općine, zatim u 17 sati edukacija o prevenciji bolesti dijabetesa i […]

  today18/04/2024 5

  0%