play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vincek: „Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor i plug i orati, ali nije tako!”

Razvoj tehnologije od poljoprivrednika danas iziskuje kontinuirano obrazovanje, kako bi, koristeći moderna dostignuća, mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Iako mnogo poljoprivrednika misli da je oranje jednostavna radnja, velike su razlike u tom postupku. Upravo iz tog razloga, odnosno da bi se prikazala stečena znanja i vještine, u Hrvatskoj se, po županijama, već niz godina organiziraju natjecanja u oranju. U Varaždinskoj županiji, natjecanje je održano 23. srpnja na parceli iza benzinske pumpu u Vidovcu. „Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor i plug i orati, ali nije tako, osobito u današnjem vremenu kada su prisutni stalni napretci tehnologije i proizvodnje. Postoje određene regule kako zemlju orati, koje debljine, koje širine, u koje vrijeme… Ovo natjecanje je onda samo popularizacija oranja kao važne agrotehničke mjere.“ – izjavio je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

U Varaždinskoj se županiji natjecanje orača organizira već 15 godina, kazala je Mara Bogović, voditeljica Službe za stručnu podršku – Područna jedinica Varaždin: „Ovo natjecanje je jedan od načina prikaza tehnike oranja kao važne agrotehnike u obradi tla za kvalitetnu pripremu tla za sjetvu odnosno sadnju. Također ovo je jedan od načina povezivanja naših poljoprivrednika, te razmjene iskustava.“

I ove se godine natjecanje orača provodi u dvije kategorije – plugovi premetnjaci i i plugovi ravnjaci, a ove je godine prijavljeno osam orača. Iako bi u normalnim epidemiološkim okolnostima pobjednici županijske razine natjecanja trebali na državno natjecanje ono se ove godine neće održati, navodi M. Bogović.

U Vidovec je stigla i ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede – Jelena Đugum: „Dugi niz godina Ministarstvo poljoprivrede i nekadašnja Savjetodavna služba su aktivni u promociji poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Ovakva natjecanja i ovakva formalna i neformalna druženja su jedan od modela kako povezati poljoprivrednike i potrošače poljoprivrednih proizvoda.“ – kazala je Đugum.

 

U natjecanju orača Varaždinske županije sudjelovali su: Igor Rogina, Ivan Vincek, Davor Pahić, Krunoslav Mužic i Darijan Mužic – u kategoriji ravnjaka, te Nikola Košić, Dario Pocedulić i Luka Tomiša – u kategoriji premetnjaka.

 

Nakon održanog natjecanja u oranju proglašeni su najbolji orači Varaždinske županije.

Kategorija – plugovi premetnjaci:

 1. Dario Pocedulić
 2. Nikola Košić
 3. Luka Tomiša

 

Kategorija – plugovi ravnjaci:

 1. Krunoslav Mužic
 2. Davor Pahić
 3. Darijan Mužic

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Nadzornim kamerama Grad Varaždin želi spriječiti odbacivanje otpada u okoliš

  U cilju sprječavanja stvaranja divljih deponija smeća i odbacivanja svih vrsta otpada u okoliš, na području Grada Varaždina postavljene su prve četiri nadzorne kamere.  Po dvije kamere postavljene su na lokacijama u  Sajmišnoj ulici i Bombelessovoj cesti. Za postavljanje kamera su odabrane lokacije na kojima je već ranije utvrđeno učestalo ilegalno odbacivanje otpada od strane neodgovornih pojedinaca. Postavljeni uređaji  fotografski bilježe svako približavanje lokacijama na kojima se nalaze. Uređaji su propisno […]

  today26/01/2022 2