play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije jednoglasno prihvatili svih 20 točaka dnevnog reda

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije na održanoj sjednici jednoglasno su prihvatili svih 20 točaka dnevnog reda, od izvješća zdravstvenih, socijalnih i drugih ustanova za 2021. godinu, pa do važnih ulaganja u školske objekte i dvorac Šaulovec.

Od šest zdravstvenih ustanova u vlasništvu Varaždinske županije, s viškom prihoda su na kraju 2021. godine poslovali Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Dom zdravlja, Ljekarna i Zavod za hitnu medicinu, dok su Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarile manjak. „Kada promatramo rezultat poslovanja svih zdravstvenih ustanova u prošloj godini, vidljiv je manjak prihoda od 57 milijuna kuna, a pribroje li se tome rezultati poslovanja iz prijašnjih godina, ustanove su na kraju 2021. ostvarile ukupni minus od 456 milijuna kuna, što je doista značajan iznos. Riječ je o problemima koji se vuku desetljećima i jasno da Županija ne može sama iznaći sredstva potrebna za sanaciju manjka prihoda. Resorno ministarstvo priprema mjere za sanaciju zdravstvenih ustanova, među kojima se razmatra i prelazak bolnica u državno vlasništvo. Naravno da će bolnice ostati na istom mjestu, kao i svi zaposlenici, no na državnoj razini će se pokušati naći model zajedničkog upravljanja. U Hrvatskoj su danas 63 bolnice na četiri milijuna stanovnika, što je, složit ćemo se svi, puno” – rekao je župan Anđelko Stričak.

Prihvaćena su izvješća o radu za Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Doma za žrtve obiteljskog nasilja ,,Utočiste Sv. Nikola” Varaždin i Društva Crvenog križa Varaždinske županije za 2021. godinu. Usvojen je Plan zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje 2022. – 2024. Vijećnici su prihvatili i projekt zamjene poda u sportskoj dvorani uz Osnovnu školu Vidovec. „Sanacija je nužna jer u dvorani sada nije moguće normalno odvijanje nastave, kao i ni ostalih aktivnosti. Procijenjena vrijednost ulaganja je 1,5 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni do kraja ove godine” – rekao je župan Stričak.

Obnovljena će biti i vanjska stolarija dvorca Šaulovec, čime će se spriječiti daljnje propadanje tog objekta, a za što će biti također biti izdvojeno 1,5 milijuna kuna. Županijski vijećnici jednoglasno su prihvatili i projekt postavljanja solarnih elektrana na 12 školskih zgrada, čiji je osnivač Varaždinska županija. Projekt se s 299.324,98 eura ili 2.250.000 kuna financira iz programa „Energija i klimatske promjene“, a razliku će osigurati Varaždinska županija nakon provođenja postupka javne nabave. „Riječ je o osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi. Na taj način ćemo biti energetski samodostatniji, što je važno s obzirom na ogroman porast cijena energenata. Samo ove godine trošak energenata je u našim osnovnim i srednjim školama porastao za 280 posto, tako da su uštede najvažniji cilj ovoga projekta” – rekao je župan Stričak.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije će i sljedeće četiri godine biti Tanja Martinec, dipl. ing. arh., odlučili su vijećnici.

Prihvaćeno je izvješće o radu Županijske uprave za ceste Varazdinske županije te izvješće o stanju zaštite od požara na području Varazdinske županije za 2021. godinu, kao i izvješća o radu te financijska izvješća Zajednice tehničke kulture Varazdinske županije za 2021. godinu, Saveza sportova Varaždinske kupanije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za 2021. godinu. Usvojen je akcijski plan energetske učinkovitosti Varaždinske županije za razdoblje od 2022. – 2024. te druga izvješća i rješenja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Pjesnički bard Enes Kišević gost „Jezičca literature“

  Udruga „Ritam Misli“ nastavlja organizirati mjesečne književne susrete na terasi kavane „Stara vaga“ na Trgu Matije Gupca u Varaždinu. Gost dvanaestog „Jezičca literature“ bit će bard hrvatske poezije, pjesnik i glumac Enes Kišević. Uz njega u Varaždin stižu i književnici Bosiljko Domazet, Darija Žilić, Marijan Grakalić i glazbenik Ismet Kurtović, dok će Enesove stihove kazivati i Asja Kišević.   Događaj će se održati na otvorenom, na vanjskoj terasi kavane Stara […]

  today01/06/2021 83

  0%