play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vijećnici Županijske skupštine održali prvu radnu sjednicu

Na prvoj radnoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije jednoglasno je prihvaćen drugi rebalans županijskog proračuna kojim su osigurana inicijalna sredstva za pripremu novih projekata u školstvu te sanaciju ukazanih potreba u zdravstvu. Njime su korigirane vrijednosti projekata koji nisu ocijenjeni od strateškog značaja za razvoj Županije, a ključne korekcije od 7,2 milijuna kuna odnose se na obustavu projekta natkrivanja Atrija Županijske palače vrijednog 6,7 milijuna kuna te umanjenje troškova dekorativne rasvjete Vodotornja za 0,5 milijuna kuna, a ovim izmjenama i dopunama Proračun iznosi 299,2 milijuna kuna. „Naglasak na preraspodjeli stavljen je na zdravstvo i školstvo, kao dva ključna sektora. Na samom početku mandatu smo rekli da moramo dograditi škole u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu i izgraditi školske dvorane u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Varaždinskim Toplicama, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu. Tu je i dogradnja Srednje škole Ludbreg, te u Varaždinu Gospodarske, Strukovne i Glazbene škole, te moramo pripremiti svu dokumentaciju za građevinske dozvole i prijaviti projekte Ministarstvu znanosti i obrazovanja” – rekao je župan Anđelko Stričak.

Pojasnio je kako su zdravstvu dodijeljena dodatna sredstva za nabavu opreme i ulaganja u zdravstvene objekte; za nabavu bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima, kako bi se zamijenili postojeći stari preko 20-tak godina u SB Varaždinske Toplice, za sufinanciranje nabave medicinsko-dijagnostičke opreme UZV za ginekološku ordinaciju u Ludbregu, pet defibrilatora i pet EKG uređaja za ordinacije u Ludbregu, Maruševcu, Trnovcu, Martijancu i Radovanu te stomatološke jedinice (stolac) za dentalnu ordinaciju u Trnovcu, opremanje jedinice za liječenje moždanog udara u OB Varaždin te za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i opremanja zgrade dnevnog boravka za starije osobe – Novi Marof.

Vijećnici su prihvatili izvješće o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu, ostvarenom u iznosu od 287 milijuna kuna, pri čemu je, zbog krize izazvane pandemijom Covid-19 virusom, porez na dohodak bilježio pad od 5,6%. Pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec pojasnila je kako je usprkos tome Županija godinu završila pozitivno, s viškom prihoda i primitaka od 39 milijuna kuna, zahvaljujući izvanredno ostvarenim prihodima naplate 26 milijuna kuna potraživanja od Ministarstva znanosti i obrazovanja po sporu za javno-privatno partnerstvo pa je konsolidirani proračun ostvaren u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Istaknula je i kako je u 2021. godini ublažen pad poreznih prihoda, dok je dio prenesenog viška prihoda od 30 milijuna kuna raspoređen u Proračune za 2021., odnosno 2022. – 2024. godinu, za projekte iz sustava zdravstva i školstva.

Na sjednici je prihvaćena Odluka o prijenosu prava vlasništva Doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj 6 u Varaždinu s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na Varaždinsku županiju. „Vrijednost same nekretnine je procijenjena na iznos 68.4 milijuna kuna, a ukupna površina nekretnine iznosi 17.372 m2. Kako Varaždinska županija, odnosno sama ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, ulaže znatna financijska sredstva u održavanje zgrade Doma, nedavno kroz energetsku obnovu, zamjenu staklenog krova, ulaganje u obnovu soba korisnika, kao i za uređenje njezinog okoliša, pokrenut je postupak prijenosa prava vlasništva i raduje me ova odluka.” – istaknuo je župan Stričak uoči jednoglasnog prihvaćanja Odluke.

Vijećnici su jednoglasno potvrdili i novu mrežu programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije, u koju su sada uključeni strukovni centri izvrsnosti pri srednjim strukovnim školama te je osigurana mogućnost osnivanja Centara za razvoj talenata za rad s darovitom djecom predškolskog uzrasta. „Postojeći sustav nadograđujemo s novim strukovnim centrima izvrsnosti iz područja strojarstva, elektrotehnike, turizma, tekstila i kože, Glazbena škola u Varaždinu postaje centar izvrsnosti u glazbenoj umjetnosti, a s obzirom da se o obrazovanju treba brinuti od najmanje dobi, razvijamo i centre izvrsnosti u predškolskim ustanovama. Tako od vrtićke dobi, preko osnovnih škola, gdje ćemo uvesti cjelodnevni boravak, preko srednjih škola, gdje ulažemo u centre izvrsnosti i kompetentnosti i usklađujemo se s potrebama gospodarstva i tržišta rada, osiguravamo sustav jednakih šansi” – rekao je župan te podsjetio kako indeks upisa od 110% u srednje škole govori o prepoznatoj kvaliteti obrazovnih programa van granica Varaždinske županije.

Prihvaćen je i Zaključak kojim se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da u programske i proračunske dokumente uvrsti projekt i osigura sredstva za obnovu modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb s ciljem osiguravanja financiranja. Vijećnici su prihvatili i izvješće Komisije za izbor i imenovanja Županijske skupštine Varaždinske županije koja je izvršila provjeru formalnih uvjeta, prijavljenih kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Varaždinske županije i utvrdila da sve 22 kandidature ispunjavaju uvjete iz Javnog poziva.

Na dnevnom redu bila su i izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojih je osnivač Varaždinska županija za 2020. godinu: Opće bolnice Varaždin, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Doma zdravlja Varaždinske županije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Ljekarna Varaždinske županije.

Na sjednici su prihvaćena i izvješća o radu te financijskom poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište Sv. Nikola”, Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije, Saveza športova Varaždinske županije te Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za 2020. godinu.

Imenovani su i suci porotnici Županijskog suda u Varaždinu i članovi radnih tijela Županijske skupštine Varaždinske županije: Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Varaždinskoj županiji, Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije i Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije. Prihvaćeno je i rješenje o prestanku mandata i izboru predsjednika i članova Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael” te rješenje o promjeni rješenja o prestanku mandata i izboru predsjednika i članova Upravnog odbora Zaklade za pomoć djeci VITA.

Prihvaćen je i zaključak o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Županijskoj skupštini za treće i četvrto tromjesečje 2021. godine, razmjerno broju vijećnika, za što je osigurano 350.000,00 kuna.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Varaždinska Arena već u teniskim bojama

  Uređenje Gradske sportske dvorane - Arene Varaždin povodom predstojećeg susreta Davis Cupa između Hrvatske i Belgije u punom je zamahu! Igralište je već postavljeno i spremno će dočekati tenisače obiju reprezentacija kad u ponedjeljak dođu na prvi trening. Preostalo je još postavljanje ograde, LED ekrana i slično, no i to će uskoro biti gotovo, pa će dvorana biti potpuno u teniskim bojama. Hrvatska reprezentacija će prvi trening imati u ponedjeljak, […]

  today26/01/2024 68

  0%