play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vatrogasci DVD-a Babinec proslavili četiri desetljeća rada

Čestitku slavljenicima uputio načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i Darko Majhen, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

Na području naselja Babinec, Falinić Breg i Kolarovec danas djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo koje kontinuirano radi od početka 1981. godine. Proslave četiri desetljeća rada društva održana je u subotu 28. kolovoza, a najava popodnevne svečanosti započela je ujutro u šest sati budnicom limene glazbe. Glavni pokrovitelj proslave bila je Općina Cestica, a ista je zbog epidemioloških mjera održana pod šatorom, uz ograničen broj gostiju i predstavnika društava iz Hrvatske i susjedne Slovenije s kojima vatrogasci DVD-a Babinec surađuju. Okupljanje i doček gostiju započeo je u 16,30, a uz Danijela Korotaja, predsjednik DVD-a, dobrodošlicu gostima izrazili su i Mladen Dobrotić, zamjenik predsjednika i zapovjednik Mario Vnuk. Sama proslava započela je izvođenjem hrvatske i vatrogasne himne, a potom su na poziv voditeljice programa Sare Kolar, prisutni minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim članovima vatrogasnog društva. Uslijedio je pozdravni govor predsjednika Danijela Korotaja, a potom je izvješće o četrdesetogodišnjem radu podnio tajnik Damir Bednjanić. Na početku izlaganja rekao je da je sjednicu, na kojoj je izabrano prvo rukovodstvo, 17. siječnja 1981. sazvao predsjednik Mjesne zajednice Babinec, a na istoj je za predsjednika izabran inicijator osnivanja Antun Knezoci. Iako bez opreme i vlastitih prostorija ubrzo po održavanju osnivačke skupštine organiziran je prvi tečaj za vatrogasce kojeg je završilo 26 članova, a prve godine evidentiran je 151 pomažući član. Slijedećih godina uz osposobljavanje članova nabavljala se i vatrogasna oprema, a 1982. godine dogovorom predstavnika Mjesne zajednice i DVD-a dobrovoljnim radom započinje izgradnja vatrogasnog doma koja je potrajala do 4. srpnja 1985. godine. U vrijeme agresije JNA na Republiku Hrvatsku i situacije u našoj općini, vatrogasci su organizirali stalna dežurstva, očistili su sve javne bunare i osposobili ih za dobavu pitke vode. Organizirali smo građane za posebne uvjete života i osposobili jedinice za specijalne namjene. Zbog ratnih okolnosti proslava desetgodišnjice rada održana je 1992. godine, rekao je između ostalog tajnik Damir Bednjanić, koji je pod kraj svog izlaganja rekao da u DVD-Baninec danas djeluje sljedeće članstvo; 33 aktivna, 17 operativnih, 7 veterana, 6 počasnih, 15 pripadnika mladeži, 12 članova vatrogasnog podmladaka i preko 300 pomažućih članova.

U ime Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Općinskog vijeća općine Cestica, čestitku vatrogascima DVD-a Babinec uputio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i VZO Cestica, a potom je čestitku uputio i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. Odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice primio Mirko Vučak U završnom dijelu svečanosti dodijeljena su vatrogasna odlikovanja i priznanja te zahvalnice vrijednim članovima društva i podupirateljima rada DVD-a Babinec.

Srebrnu vatrogasnu medalju primili su: Mladen Dobrotić, Damir Bednjanić, Danijel Korotaj, Klaudija Knezoci i Josip Liplin, a spomenice za četrdesetogodišnji rad u društvu dobili su: Antun Knezoci, Mirko Vučak, Ivan Kokot i Marjan Bednjanić.

Brončane vatrogasne medalje dobili su: Dejan Kolar, Darijan Vinter, Roman Ivančov i Ivan Bednjanić Bunić, a spomenice za dvadesetogodišnji rad dobili su: Dejan Kolar, Danijel Korotaj i Ivan Bednjanić Bunić. Po uručivanju navedenih vatrogasnih priznanja voditeljica programa Sara Kolar, pozvala je Mirka Vučaka da primi Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge, Hrvatske vatrogasne zajednice, a u obrazloženju dodijeljenog priznanja navela je: „Mirko Vučak nositelj je vatrogasnih spomenica za 10, 20, 30 i 40 godina aktivnosti, spomenice vatrogasni veteran te brončane srebrne i zlatne vatrogasne medalje. U svojem 40-godišnjem djelovanju unutar DVD-a Babinec, posebice se istaknuo na području administrativnih i financijsko-materijalnih poslova, kao i svojom prisutnošću na sastancima, radnim akcijama i ostalim događajima DVD-a. Posebice se istaknuo u gradnji vatrogasnog doma, koji se gradio u fazama od 1982. do 1985. godine, kao i u gradnji podruma i vanjskih objekata u periodu od 1988. do 1991. godine te nabavci vatrogasnog vozila 1983. i 2001. godine.

Vatrogasnu priznanje HVZ-e Mirku Vučaku uručio je Darko Majhen, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a samu dodjelu svi prisutni na svečanost pozdravili toplim pljeskom. Nakon dodijeljene vatrogasnih priznanja Danijel Korotaj, predsjednik DVD-a Babinec i potpredsjednik Vatrogasne zajednice Općine Cestica, uručio je više desetaka zahvalnica podupirateljima rada vatrogasnog društva, a između ostalih primili su ih članovi društva, podupiratelji vatrogastva, predstavnici gostujućih društava iz Hrvatske i Slovenije i sponzori.

Tako je zahvalnicu za Općinu Cestica primio i načelnik Mirko Korotaj, a za Varaždinsku županiju, Sandra Županić, izaslanica župana Anđelka Stričaka. Dobitnici zahvalnica DVD-a Babinec, povodom proslave 40. obljetnice društva.

Dobitnici zahvalnica iz područja ustanovama i radnih organizacijama – Općina Cestica, Dom Svete Ane, CGV Instalacije, Kontrans d.o.o., Cvjećarnica i trgovina „Anemona“, PIM d.o.o., Trgovina „Patricija“, Cridan d.o.o., Niskogradnja „Veselnik“, Lim-montaža, Pilana „Friščić“, Kos – obrt za proizvodnju odjeće, PGD Ruše, Vatropromet d.o.o., Vatrogasna zajednica općine Cestica, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija. U drugoj dodjeli zahvalnice su primili: Caffe bar „Denim“, ZID d.o.o., MD Elektroinstalacije j.d.o.o., Big d.o.o., BT d.o.o., Autolakirnica „Knezoci“ d.o.o., Caffe bar „David“, Bistro „Danijel“, Knjigovodstveni servis „Luka“, Pizzerija i bistro „Rim“, Autolimarija „Milec“, Autoprijevoznik „Damir Ropić“, Caffe bar „Zeko“, Vina Furjan i PG-u „Emil Kotolenko“.

Dobitnici zahvalnica iz redova vatrogasnih društava i udruga civilnog društva: DVD Gornje Vratno, DVD Gradišće, DVD Križovljan-Cestica, DVD Lovrečan-Dubrava, DVD Virje Križovljansko, DVD Maruševec, PGD Bukovci, PGD Stojnci, PGD Zavrč, Udruga umirovljenika općine Cestica, Udruga vinogradara i vinara „Sv. Martin“ Cestica, Kulturno umjetničko društvo „Cestica“, Malonogometnom klub „Kolarovec“, Lovačko društvo „Cestica“ i Nogometni klub „Dinamo“ Babinec.

Dobitnici pojedinačnih zahvalnica iz redova DVD-a Babinec, za rad u društvu i angažiranju u organizaciju proslave 40 godina vatrogasnog društava: Tomislav Knezoci, Mario Vnuk, David Ivančić, Mladen Dobrotić, Dejan Kolar, Darijan Vinter, Damir Bednjanić, Danijel Korotaj, Roman Ivančov, Goran Vnuk, Ivan Bednjanić Bunić, Rajko Lazar, Mihael Vočanec, Nikola Šoštarić, Ivan Kokot (mlađi), Dalibor Lazar, Nikola Kokot, Klaudija Knezoci, Josip Liplin, Boris Veselnik, Braco Knezoci, Marijan Dobrotić, Saša Knezoci i Marino Korotaj.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Održavanje utakmice NK Varaždin i HNK Šibenik  – regulacija prometa i druge informacije

  U subotu, 20. kolovoza 2022. s početkom u 18.30 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu „Anđelko Herjavec“ odigrat će se nogometna utakmica 6. kola Supersport HNL, između NK Varaždin i HNK Šibenik. Pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.   Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje Ulazi u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 16.30 sati. Radi izbjegavanja gužvi, pozivamo posjetitelje […]

  today20/08/2022 67

  0%