play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinskoj županiji nova “petica” za proračunsku transparentnost i priznanje Instituta za javne financije

Varaždinska županija dobila je novu „peticu“, devetu u nizu, odnosno maksimalan broj bodova za proračunsku transparentnost u istraživanju Instituta za javne financije provedeno od studenoga 2022. do travnja 2023. godine.

 

Riječ je o istraživanju koje Institut provodi od 2015. godine u svim općinama, gradovima i županijama, pri čemu je Varaždinska županija jedna od samo tri hrvatske županije koja je ocijenjena isključivo „peticama“.  Tim povodom je danas u Kući Europe u Zagrebu, u sklopu predstavljanja rezultata najnovijeg istraživanja, županu Anđelku Stričaku uručeno priznanje za maksimalan broj osvojenih bodova Varaždinske županije u svim dosadašnjim ciklusima istraživanja Instituta. Na predstavljanju je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec.  ” Naši građani tj. porezni obveznici imaju pravo uvida u sve na što se troše proračunska sredstva. Osim objave proračunskih dokumenata tijekom godine imamo niz konferencija za medije na kojima najavljujemo javne pozive, potom rezultate tih javnih poziva te namjenu i iznose. Na taj način građani dobivaju potpuniju sliku o radu, nadležnostima i utrošku financijskih sredstava županije. Naravno ova nagrada je priznanje našim upravnim odjelima, prvenstveno odjelu za financije”  rekao je župan Stričak. A da je nastavljen kontinuitet visoke transparentnosti Varaždinske županije slaže se i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec. “Cilj Varaždinske županije je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode kako bi dobili jasniju sliku o radu županijske uprave. Prema ocjeni Instituta, očito je da smo u tome uspjeli i ove godine. Činjenica da je Varaždinska županija među svega tri županije koje su u svim godinama istraživanja ocijenjene maksimalnim brojem bodova, odraz je sinergije rada svih službi Županije i želje da se složeni proračunski dokumenti približe građanima kao i da ih se aktivnije uključi u proračunske procese i upravljanje proračunskim sredstvima ” naglasila je pročelnica Brezovec. „Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji“, ističu u Institutu za financije.

U istraživanju Instituta proračunska se transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  U Sračincu otvoren jedinstveni tematski Topiary park u ovom dijelu Europe

  Kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, a drugi u Europi, u Općini Sračinec otvoren je tematski Topiary park. Zasluga je to Vladimira Flegara koji se zelenim kiparstvom počeo baviti 1995. godine, kada je ostao bez posla. „Na početku su to bile reznice od 10 do 15 centimetara. Nakon 27 godina, od 800 reznica uspio sam dobiti 400-tinjak topiarya, odnosno skulptura koje se protežu na površini od 7200 m2. Usporedbe radi, […]

  today19/07/2022 121

  0%