play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinskoj županiji nova “petica” za proračunsku transparentnost i priznanje Instituta za javne financije

Varaždinska županija dobila je novu „peticu“, devetu u nizu, odnosno maksimalan broj bodova za proračunsku transparentnost u istraživanju Instituta za javne financije provedeno od studenoga 2022. do travnja 2023. godine.

 

Riječ je o istraživanju koje Institut provodi od 2015. godine u svim općinama, gradovima i županijama, pri čemu je Varaždinska županija jedna od samo tri hrvatske županije koja je ocijenjena isključivo „peticama“.  Tim povodom je danas u Kući Europe u Zagrebu, u sklopu predstavljanja rezultata najnovijeg istraživanja, županu Anđelku Stričaku uručeno priznanje za maksimalan broj osvojenih bodova Varaždinske županije u svim dosadašnjim ciklusima istraživanja Instituta. Na predstavljanju je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec.  ” Naši građani tj. porezni obveznici imaju pravo uvida u sve na što se troše proračunska sredstva. Osim objave proračunskih dokumenata tijekom godine imamo niz konferencija za medije na kojima najavljujemo javne pozive, potom rezultate tih javnih poziva te namjenu i iznose. Na taj način građani dobivaju potpuniju sliku o radu, nadležnostima i utrošku financijskih sredstava županije. Naravno ova nagrada je priznanje našim upravnim odjelima, prvenstveno odjelu za financije”  rekao je župan Stričak. A da je nastavljen kontinuitet visoke transparentnosti Varaždinske županije slaže se i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec. “Cilj Varaždinske županije je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode kako bi dobili jasniju sliku o radu županijske uprave. Prema ocjeni Instituta, očito je da smo u tome uspjeli i ove godine. Činjenica da je Varaždinska županija među svega tri županije koje su u svim godinama istraživanja ocijenjene maksimalnim brojem bodova, odraz je sinergije rada svih službi Županije i želje da se složeni proračunski dokumenti približe građanima kao i da ih se aktivnije uključi u proračunske procese i upravljanje proračunskim sredstvima ” naglasila je pročelnica Brezovec. „Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji“, ističu u Institutu za financije.

U istraživanju Instituta proračunska se transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Čurilovcu i Vrtlinovcu će se modernizirati ceste

        Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, Dragica Ratković, ovih je dana sa direktoricom gradske komunalne tvrtke Forum Toplice d.o.o. Martinom Žnidar potpisala ugovore o modernizaciji dviju nerazvrstanih cesta.   Radi se o modernizaciji kolničkog zastora ceste NC 1-065 u Čurilovcu, prilikom čega će se odmah urediti i bankine, a vrijednost radova iznosi 7.145,68 eura.   Uz to, modernizirati će se i kolnički zastor dijela ceste u Vrtlinovcu NC 2-008, […]

  today10/04/2024 15

  0%