play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

„Varaždinsko bučino ulje“ je dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. srpnja 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva „Varaždinsko bučino ulje“ pokrenula je Udruga „Varaždinsko bučino ulje“ koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Varaždinsko bučino ulje“.

„Varaždinsko bučino ulje“ je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama. „Varaždinsko bučino ulje“ je tamnozelene do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki. Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja.

Proizvodnja „Varaždinskog bučinog ulja“, od sadnje buča do dobivanja ulja, na području Varaždinske županije ima višestoljetnu tradiciju. Na temelju iskustava i znanja proizvođača, prerada sjemenki u „Varaždinsko bučino ulje” provodi se na nižim temperaturama, zbog čega se otpuštaju slađe mirisne note nego što bi se to postiglo pri uobičajenim temperaturama prženja. Osim toga, prilikom pripreme tijesta od mljevenih bučinih koštica dodaju se manje količine kuhinjske soli, što doprinosi posebnoj kvaliteti „Varaždinskog bučinog ulja”.

Republika Hrvatska sada ima 44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv „Varaždinsko bučino ulje“, registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica, Komiški rogač i  Novigradska dagnja.

 

 

 

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Završen ciklus radionica “Klub očeva Rastimo zajedno” u dječjem vrtiću „Bambi“ Petrijanec

    U dječjem vrtiću „Bambi“ Petrijanec završio je prvi ciklus radionica s očevima “Klub očeva Rastimo zajedno” kojega je pohađalo čak 15 očeva iz vrtića. Na „Klubu očeva Rastimo zajedno“ posebna se pažnja posvećuje ulozi oca u ranom djetinjstvu, te je to prilika da se čuje kako očevi žive svoje očinstvo. Na radionicama očevi su zajedno s voditeljicama i drugim očevima stjecali nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu i […]

    today22/11/2024 6

    0%