play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinsko bučino ulje dobilo svoje umjetničko izdanje

Nakon Varaždinskog zelja i Klipič mašine, Varaždin je dobio i treću umjetničku instalaciju na temu gastronomije, Varaždinsko bučino ulje. Instalacija autora Zlatana Pinteka postavljena je u Prolazu Marijana Zubera (bivšoj Bakačevoj ulici) u sklopu projekta Umjetnost na ulici kojeg Turistička zajednica grada Varaždina kontinuirano provodi od 2012. godine, s ciljem obogaćivanja javnog prostora trajnim umjetničkim kreacijama kojima se osnažuje identitet grada, obogaćuje njegov kreativni, kulturni i turistički imidž te doprinosi ugodi boravka i života u Varaždinu.

 

Do sada je u sklopu projekta u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih “cimera” (kornjača, sirena, železni čovek…), instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, interaktivne svjetlosno glazbene klupe, Kraljevskog trona, Krinoline ljubavi, te umjetničkih instalacija na temu gastronomije, Varaždinsko zelje i Klipič mašina. Baš kao i prethodne dvije “gastro” instalacije i ova treća, Varaždinsko bučino ulje, inspirirana je proizvodom sa zaštićenom oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU. Njezinom postavom upravo je i obilježen današnji Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

 

Idejno rješenje autora Zlatana Pinteka odabrao je Ocjenjivački sud u sastavu: Mirjana Dučakijević (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin), Vesna Pascuttini Juraga (Konzervatorski odjel Varaždin), Maja Kireta (Društvo arhitekata Varaždin), Vesna Haluga (Grad Varaždin) i Jelena Toth (Turistička zajednica grada Varaždina), između četiri rješenja pristigla na objavljeni Poziv za izradu idejnog rješenja i izvedbu instalacije Varaždinsko bučino ulje.

 

Odabrani autor svoj je prijedlog temeljio na sadržajno prepoznatljivom motivu koji uz to koloristički vrlo živo privlači pozornost prolaznika i utječe na zainteresiranost prolaznika za primanje poruke. Stilizirano je prikazao stara drvena kola pričajući tako malu etnografsku priču o skupljanju buča nekad, a kružni oblici buča i njihove veličine sugeriraju njihovo kretanje na sve strane.

 

Nova umjetnička instalacija, kao i prethodne dvije posvećene gastro brendovima, postavljena je u samom centru Varaždina na putu prema varaždinskoj Gradskoj tržnici, prvoj hrvatskoj tržnici s certifikatom Seljačka tržnica, odnosno prvoj hrvatskoj tržnici s certificiranim proizvođačima domaće hrane.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Topličanci još jednom pokazali humanost i veliko srce: velik broj građana odazvao se akciji dobrovoljnog darivanja krvi

  Proteklog tjedna, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin u Varaždinskim je Toplicama održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.   Građani Varaždinskih Toplica uvijek se rado odazivaju raznim humanitarnim i dobrotvornim akcijama, pa dobar odaziv nije izostao ni ovog puta. Tako je u akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Varaždinskim Toplicama sudjelovalo više od 60 ljudi koji su darivanjem dragocjene tekućine željeli doprinijeti […]

  today16/05/2023 46

  0%