play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinski branitelji Dravom krenuli prema Vukovaru u spomen na poginule branitelje

Spustom „Drava-Dunav, Varaždin-Vukovar 2024.“ kojeg organiziraju članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije, varaždinski branitelji i ove godine obilježavaju 33. godišnjicu odlaska Zasebne postrojbe policije PU varaždinske u obranu grada Vukovara, a ujedno tim činom odaju počast svojim suborcima koji su svoje živote položili na Oltar domovine.

Ovaj već tradicionalan spust održava se 19. put, a podršku su im došli pružiti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji se braniteljima pridružio na jednoj etapi putovanja te ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Varaždinske županije Sanja Kopjar.

Danas odajemo počast svima onima koji su branili Vukovar, posebno zadnjoj grupi policajaca, njima 185, koji su u obranu grada heroja upućeni 11. rujna 1991. godine. Posebno se prisjećamo 26 poginulih i nestalih pripadnika iz njihovih redova koji su stradali u obrani Vukovara, te njih 119 koji su završili u srpskih koncentracijskim logorima. Upravo njima u čast, kao i svim braniteljima koji su branili Hrvatsku održava se taj spust da se prisjetimo tih dana, a isto tako da damo na važnosti ljepoti kojom obiluje naša domovina, u ovom slučaju rijeka Drava uz poruku da rijeku Dravu, ali i sva naša prirodna bogatstva treba čuvati i o njima voditi brigu – izjavio je župan Stričak podsjetivši i na akciju Sveučilišta Sjever čiji su djelatnici sudjelovavši na spustu prije dvije godine mjerili kvalitetu vode rijeke Drave. Hoće li biti odstupanja u njenom očuvanju pokazat će rezultati mjerenja koji će se ponoviti u dogledno vrijeme.

Da spust u dužini od oko 300 kilometara, od Donje Dubrave do Vukovara, traje 7 dana, tijekom kojeg je predviđeno kampiranje u Križnici, Sopju, Nardu i Aljmašu, sa konačnim završetkom putovanja u Vukovaru pojasnio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije Damir Makovec.
Riječ je o jednoj lijepoj tradiciji odavanja počasti svim poginulim, nestalim i ranjenim braniteljima, ali i civilima koji su u Vukovaru dali život za Lijepu Našu. Unatoč proteku godina, emocije su uvijek podijeljene. S jedne strane osjećamo tugu zbog naših prijatelja koji više nisu s nama, ali s druge strane smo sretni što možemo čuvati sjećanje na njih kako nikada ne bi zaboravili što su dali za našu državu i da nikad ne odustanemo od iznošenja istine o Domovinskom ratu – rekao je Makovec napomenuvši kako su već sada prepoznati i izuzetno dobri prihvaćeni na svom putovanju.

Na svim stajalištima tijekom putovanja dočekuju nas domicilne braniteljske udruge te uz sjećanje na zajedništvo koje nas je držalo tih 90-tih, zaboravimo i na svakodnevne brige, te lakše ostvarimo svoj cilj – zaključio je Makovec.

Kako je rijeka Drava višestruko zaštićeno područje podršku ovom sada već tradicionalnom spustu i ove godine dala je Javna ustanova „Priroda“ Varaždinske županije.
Radi se o području Regionalnog parka Mura-Drava i pripadajuće europske ekološke mreže „Natura 2000“, kao i području prekograničnog UNESCO-ovog rezervata Biosfere Mura-Drava-Dunav. Samim time spust ima svoju ekološku komponentu te doprinosi kako promociji prirodnih vrijednosti područja rijeke Drave tako i samog zaštićenog područja. Odvija se unutar svih pet hrvatskih županija unutar kojih se nalazi Regionalni park Mura-Drava i na određeni način daje jednu lijepu poruku potrebe za zajedništvom i međusobnom suradnjom, kako u zaštiti prirodnih vrijednosti, tako i u općenitom smislu – izjavila je ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Varaždinske županije Sanja Kopjar.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Velika nagrada za Centar Tomislav Špoljar

    Još krajem studenog je u Osijeku održana finalna dodjela nagrada projekta Europski tjedan sporta. #BeCROactive nagrada, koju Ministarstvo turizma i sporta uz sufinanciranje Europske unije dodjeljuje u sklopu Europskog tjedna sporta. U kategorijama Lokalni heroj, Obrazovanje, Radno mjesto i Međugeneracijska uključenost nagrade dobivaju oni koji doprinose promociji sporta i tjelesne aktivnosti. U konkurenciji svih škola iz Hrvatske Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar proglašen pobjednikom u kategoriji Obrazovanje. […]

  today11/12/2023 106

  0%