play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinske Toplice postale dio Međunarodne mreže termalnih povijesnih gradova

Termalizam, odnosno terapeutsko korištenje izvora termalne vode, predstavlja europsku tradiciju koja je prisutna od antike sve do danas. Brojne europske gradove u kojima se nalaze toplice poznavali su još stari Rimljani, a neki od njih imaju impresivne ruševine kupališta i povezanih zgrada. Najpoznatiji gradovi vrhunac slave postignuli su tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su razvijeni brojni medicinski i zdravstveni tretmani i kada je pojava željeznice olakšala putovanja.

Varaždinske Toplice, kao najveće i najstarije toplice u RH savršen su primjer njegovanja te tradicije. S arheološkim lokalitetom Aquae Iasae koje su izgradili stari Rimljani kao lječilište, svetište i proročište s javnim, kultnim i kupališnim namjenama samo je nastavljena tradicija staropanonskog plemena Jasi u korištenju ljekovitih izvora termalne vode. Od 1820. godine Varaždinske Toplice imaju stalni liječnički nadzor, a od 1838. godine i stalnu liječničku službu te time počinje djelovati termalno lječilište u modernoj povijesti. Tijekom 19. stoljeća Varaždinske Toplice su mondeno srednjeeuropsko lječilište, izdaju se brošure na stranim jezicima, flašira se ljekovita voda, a kulturan život grada je bogat i raznovrstan.

U Europi se nalaze brojni drugi gradovi s toplicama s jedinstvenim urbanim osobnostima i arhitektonskim stilovima te s različitim tradicijama toplica, izgrađeni na temelju kupanja u termalnim vodama i pijenja tih voda.

Međunarodna neprofitna udruga pod nazivom Europska udruga povijesnih termalnih gradova (E.H.T.T.A.) je osnovana radi stvaranja trajne europske organizacije s ciljem formiranja mreže gradova koji se mogu pohvaliti s prepoznatljivom tradicijom termalnih voda i bogatom baštinom, kako bi se očuvala njihova povijest, kako bi očuvali i štitili njihovu kulturnu baštinu kao termalnih gradova, a uz sve to definirale bi se i kreativne i inovativne politike promocije i poboljšanja. Isto tako, kroz djelovanje Udruge cilj je ojačati suradnju termalnih gradova i lječilišta na Trans-europskoj razini.

Kroz svoje djelovanje EHTTA je formirala i Europsku ruta povijesnih termalnih gradova- kulturnu rutu certificiranu od strane Vijeća Europe kao međunarodnu mrežu održivih turističkih destinacija, koje su bogate povijesnim i kulturnim nasljeđem, destinacije koje koriste mineralnu vodu za zdravlje i blagostanje.

EHTTA je od svojih šest članova utemeljitelja prerasla u zdravo neprofitno udruženje, mrežu od 50 članova u 18 zemalja. To su gradovi koji imaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu i koriste svoje termalne mineralne vode za zdravlje i dobrobit.

Skupština ove međunarodne udruge je krajem siječnja donijela odluku o novim članicama koje su morale zadovoljiti brojne kriterije te su Varaždinske Toplice primljene u termalnu obitelj. Najznačajniji oblici turizma za našu destinaciju, kulturni i zdravstveni, time dobivaju jaču prepoznatljivost i vidljivost ali i brojne promotivne prednosti.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Utrka Grada Varaždinske Toplice privukla mnoge zaljubljenike u trčanje i sport!

  Zajednica športskih udruga grada Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice uspješno su organizirali tradicionalnu 52. Utrku grada, koja se održala na sportskim terenima stadiona NK Mladosti Varaždinske Toplice, dok su u kategoriji rekreativke i rekreativci trčali 1700, odnosno 3200 metara ulicama grada. Predsjednica Zajednice športskih udruga Grada Varaždinskih Toplica Marinela Belavić istaknula je kako je 52. Utrka Grada Varaždinskih Toplica jedan od važnijih događanja u gradu koji svake godine okuplja […]

  today29/09/2023 2

  0%